Bundesliga
0

Bayern deklasirao Bayer

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
U svom je trenerskom debiju privremeni trener nogometaša minhenskog Bayerna Andries Jonker teško porazio svog nasljednika Juppa Heynckesa. Bayern je na Allianz Areni pobijedio Bayer 5-1.

Težak poraz drugoplasiranoj je ekipi na tabeli došao u 30. kolu nakon serije od pet uzastopnih pobjeda. Njime su praktično ostali bez izgleda za naslov prvaka.

S druge strane, bavarska je ekipa ovom pobjedom na tabeli preskočila Hannover, te sada, četiri kola prije kraja, drži treće mjesto, posljednje koje vodi u Ligu prvaka.

U jednostranoj utakmici, u kojoj su Leverkužani ostali bez prave prilike i bez ikakvog očekivanog otpora, sve je krenulo po zlu autogolom gostujućeg kapitena Simona Rolfesa u sedmoj minuti. Nakon toga je, već do poluvremena, uslijedio hat-trick Marija Gomeza, koji je svojim 20, 21. i 22. pogotkom ove sezone ponovo izbio na čelo liste bundesligaških strijelaca. Zabio je sva tri gola unutar 18 minuta igre.

Nakon što su u nastavku Leverkužani smanjili pogotkom Derdiyoka, Franck Ribery je na asistenciju Van Buytena u 75. minuti postigao još jedan nedopustivo jeftin pogodak u mrežu Renea Adlera.

U redovima domaće ekipe Danijel Pranjić je zbog povrede teren morao napustiti već u 15. minuti. Zamijenio ga je Diego Contento.

Bayer iz Leverkusena na gostovanju u Münchenu posljednji je put pobijedio 1989. godine. 

Bundesliga, 30. kolo:

Bayern – Bayer 5-1 (Rolfes 7-ag, Gomez 28, 44, 45+1, Ribery 75 / Derdiyok 62)

Borussia D. - Freiburg (kasnije)

Tabela: Borussia Dortmund 66, Bayer 04 Leverkusen 61, FC Bayern München 55, Hannover 54...