Nogomet
14

Bayer u borbi sa Shakhtarom za nokaut fazu, Bayern dočekuje Manchester City

Piše: D. B.
Igrači Bayerna na treningu (Foto: AFP)
Igrači Bayerna na treningu (Foto: AFP)
Večeras se igra šesto, posljednje kolo grupne faze Lige prvaka u okviru grupa A, B, C i D, a ljubitelji nogometa će moći uživati u nekoliko zanimljivih i odlučujućih duela.

Grupa A

Manchester United - Shakhtar Donetsk

Manchester United će u susretu sa Shakhtarom tražiti pobjedu za ovjeru prvog mjesta u grupi A, iako su se Crveni vragovi već plasirali u nokaut fazu. S druge strane, drugoplasiranom Shakhtaru su potrebni bodovi jer trećeplasirani Bayer ima samo bod manje i igra u gostima protiv ove godine zaista lošeg Sociedada, koji je zacementiran na posljednjoj poziciji u grupi. Ako bi Shakhtar pobijedio, osvojio bi prvo mjesto.

Real Sociedad - Bayer Leverkusen

Ekipa Bayera, za koju nastupa bh. reprezentativac Emir Spahić, s pravom se nada osvajanju drugog mjesta, s obzirom da Shakhtar, koji ima bod više, gostuje na Old Traffordu. Apotekarima je svakako potrebna pobjeda na gostovanju kod Sociedada, a i bod bi bio dovoljan ukoliko United savlada Shakhtar.

  1. Manchester United 11
  2. Shakhtar Donetsk 8
  1. Bayer Leverkusen 7
  2. Real Sociedad 1

Grupa B

Galatasaray - Juventus

Galatasaray mora pobijediti ekipu Juventusa ukoliko želi osvojiti drugo mjesto i plasirati se u nokaut fazu, dok je Juventusu dovoljan i bod. Sigurno je da će turska ekipa učiniti sve kako bi preotela drugo mjesto, no, Juve je iskusan tim, tako da će to biti izuzetno teško. Jedno je sigurno, očekuje nas velika borba na terenu.

Kopenhagen - Real Madrid

Real Madrid je već osigurao prvu poziciju u grupi, ali ovu fazu želi završiti pobjedom protiv Kopenhagena, koji još uvijek ima šansu za plasman u Evropsku ligu. Pobjedu protiv velikog Reala je teško očekivati, ali bi remi bio dovoljan za treću poziciju ukoliko Galata izgubi od Juventusa.

  1. Real Madrid 13
  2. Juventus 6
  3. Galatasaray 4
  4. Kopenhagen 4

Grupa C

Benfica - PSG

PSG je osigurao prvu poziciju u grupi, njegov protivnik, trećeplasirana Benfica, mora ostvariti bolji rezultat od drugoplasiranog Olympiacosa sa istim brojem bodova, a to je 7. Olympiacos dočekuje Anderlecht u posljednjem kolu. Ukoliko ne uspije ostvariti svoj cilj, Benfica će na proljeće igrati u Evropskoj ligi.

Olympiacos - Anderlecht

Olympiacosu je potrebna pobjeda protiv Anderlechta za siguran prolaz u nokaut fazu. Za isti cilj bi odgovarao i svaki rezultat bolji od onog koji Benfica ostvari u duelu s PSG-om.

  1. PSG 13
  2. Olympiacos 7
  3. Benfica 7
  4. Anderlecht 1

Grupa D

Bayern - Manchester City

Pobjedom nad Manchester Cityjem ili remijem igrači Bayerna bi zadržali prvu poziciju u grupi D, dok Građani moraju pobijediti sa barem tri gola razlike kako bi preuzeli prvu poziciju. Teško je vjerovati da će se to dogoditi, pa se očekuje da pozicije nakon posljednjeg kola ostanu iste, Bayern na prvoj, a City našeg Edina Džeke na drugoj. U svakom slučaju se očekuje interesantna utakmica između dva snažna tima na Allianz Areni.

Viktoria Plzen - CSKA Moskva

Viktoria Plzen i CSKA Moskva su u borbi za Evropsku ligu. Viktoriji treba pobjeda 1:0, 2:1 ili razlika od dva gola. Ako bi bilo 3:2, onda bi CSKA našeg Elvira Rahimića na proljeće igrao u Evropskoj ligi, s obzirom da su Moskovljani rezultatom 3:2 savladali Viktoriju na svom terenu, a imaju bolju gol razliku.

  1. Bayern 15
  2. Manchester City 12
  3. CSKA Moskva 3
  4. Viktoria Plzen 0

Sve utakmice se igraju s početkom u 20:45 sati.