"Igrač ne može sam"
0

Basile: Normalno je da Messi igra loše u reprezentaciji

Totalsport
Lionel Messi, najbolji svjetski nogometaš, još je jednom "razočarao" svoje argentinske navijače tokom trajanja Copa Americe. Messi još jednom nije uspio povesti svoju reprezentaciju do trofeja.

Na Copa Americi, kojoj su bili domaćini, argentinski nogometaši su dogurali samo do četvrtfinala. Nakon velikog mučenja u grupi pali su protiv Urugvaja i to nakon izvođenja jedanaesteraca, a tom prilikom nisu materijalizirali niti igrača više na terenu, kojeg su imali tokom sat vremena igre.

No, 67-godišnji iskusni argentinski strateg Alfio Basile, koji je u dva navrata tokom karijere obavljao selektorsku dužnost u reprezentaciji "gaučosa", zaključio je da je sasvim logično da Messi igra mnogo lošije u Argentini nego li u Barceloni.

"Nije mi jasno šta navijači očekuju, ali prije svega Messijevi saigrači u reprezentaciji. Cijela filozofija igre Argentine je ta da se lopta gurne Messiju i potom očekuje da on sve obavi. Jedan igrač ne može sam dobivati utakmice", rekao je Basile i dodao:

"Barcelona igra kao ekipa, oni nikako nisu toliko ovisni o Messiju. Tamo igraju svi, Xavi, Busquets, Iniesta... Svi. Ta ekipa ima odavno sklopljeni koncept, a Argentina se samo uzda u jednog igrača. Kada se promijeni ta filozofija i to shvatanje možda i Argentina postane prava nogometna ekipa, odnosno, spremna ostvarivati uspjehe".