Nogomet
0

Basel otvara stari zatvor za huligane s Eura

FENA
Huligani i navijači koji se ogriješe o zakon za vrijeme evropskog prvenstva bit će smješteni u zatvor u Baselu koji će u tu svrhu služiti samo za vrijeme EP-a.

Bivši zatvor "Schaellemaetteli", sagrađen u 19. stoljeću (1864.) u samom je srcu Basela, a zatvoren je 2004. jer nije udovoljavao standardima Evropske konvencije za ljudska prava. Ime Schaellemaetteli znači "malena polja zvončića", a nazvan je tako zato jer su zatvorenici koji su radili u obližnjim poljima oko vrata morali nositi zvona kako bi se u svakom trenutku znalo gdje su.

Zgrada je nekoliko posljednjih godina koristilo uglavno pozorište ili se u njoj snimao film.

Zatvor se trenutno uz pomoć švicarske vojske osposobljava kako bi za vrijeme EURA privremeno opet poslužio svojoj svrsi. Vojnici grade ćelije od masivnog drvetaa u koje će biti moguće odjednom smjestiti do 450 pritvorenika.

Istražne sudije će za to vrijeme biti smješteni u bivšoj glavnoj zatvorskoj dvorani, tako da se "nogometnim pitanjima" ne zatrpava općinski sud.

Unutar kompleksa nalazit će se i ispostava švicarskog Ureda za migracije, koja će biti nadležna za mogući izgon inozemnih prijestupnika.

Kompleks će nakon EURA biti srušen, a na tome mjestu izgradit će se dječja bolnica.

Basel je jedan od četiri švicarska grada u kojima će se igrati utakmice EURA. Stadion u Baselu najveći je u Švicarskoj, a na njemu će se i igrati najveći broj utakmica.