Bh. komentatori o finalu LP
0

Barcina perfekcija protiv timskog rada Manchestera

Piše: N. Jamaković
U subotu navečer na Wembleyu će se, u finalu Lige prvaka, sudariti u ovom trenutku dva najjača evropska fudbalska tima, Manchester United i Barcelona. Obje ekipe su osvojile nacionalna prvenstva u ovoj sezoni, a njihova je forma garant da će nam prirediti istinski spektakl. Upitali smo neke od bh. sportskih komentatora za kraću prognozu velikog finala.

Zoran Šuko, komentator BHT-a ističe da ćemo gledati sjajno finale iako je ulog veliki.

"Na jednoj strani je perfektan fudbal kakav igra Barcelona, dok su na drugoj strani timski rad, snaga i znanje koje ima Manchester. Sasvim sigurno Barceloni neće biti lako da osvoji trofej, koji je podigla 2009. nakon finala u Rimu protiv istog protivnika", kaže Šuko.

Očekuje tvrdu utakmicu, barem u početku, ali se nada postizanju gola u ranoj fazi utakmice.

"Ako bi pao neki rani gol, to bi otvorilo utakmicu i imali bismo istinski spektakl. Barcelona uvijek igra svoju igru i napada, ali im sigurno neće biti lako protiv igrača Manchestera, koji će ih pritiskati posebno na sredini terena", navodi Šuko.

U finalu je sve moguće, čak i preokreti

Sportski komentator Hayat TV Kerim Priganica očekuje tvrdu i neizvjesnu utakmicu.

"Manchester je u određenoj prednosti jer se finale igra u Engleskoj, ali je na strani Barcelone kombinatorika. Moje simpatije su na strani Barce zbog ljepote fudbala, ali mi je drag i Manchester, zbog Fergusona i rezultata koje je ostvario. Ko god pobijedi, neće mi biti krivo", kaže Priganica.

Podsjetio je da je prije dvije godine u finalu u Rimu Manchester bio favorit protiv Barce, budući da je sezonu ranije osvojio Ligu prvaka. Ipak, trofej je podigla katalonska ekipa.

"U finalu je sve moguće, čak i veliki preokreti. Međutim, ja ipak očekujem tvrdu utakmicu, a mislim da će Barcelona slaviti golom razlike", zaključio je Priganica.

Sabahudin Baho Topalbećirević, urednik Sportske redakcije TV1, ističe kako mnogi kao favorita vide katalonsku ekipu, ali su prema njegovom mišljenju šanse 50:50 posto.

Najuspješnije ekipe u zadnjih 20 godina

"Manchester ima iskustvo igranja polufinala i finala Lige prvaka u zadnjih deset godina, baš kao i Barcelona. Po mom sudu United je nekako u usponu što se tiče forme i djeluju mi veoma samouvjereno. Očekujem, međutim, izjednačenu utakmicu u kojoj obje ekipe zaista imaju jednake izglede za osvajanje trofeja", naveo je Topalbećirević.

Dodaje da, iako mnogi smatraju da će finalna utakmica biti "tvrda", on očekuje više od tri gola.

"Englezi su je svjesni da se ne mogu zatvoriti protiv Barcelone koja oduvijek gaji napadački fudbal. Stoga, očekujem golove i veliku utakmicu", naveo je naš sagovornik te dodao kako su Manchester i Barcelona ujedno i dvije najuspješnije ekipe u Evropi u posljednjih 20 godina, sudeći prema rezultatima koje su ostvarivali u domaćim i evropskim takmičenjima.

Gledaoci će utakmicu moći pratiti u direktnom prenosu na BHT u subotu od 20:45 sati, a iz Londona će je komentarisati Igor Kristić.