Kup kralja
0

Barçina druga meč lopta za prvi trofej sezone

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Finale španskog Kraljevog kupa prilika je da Barcelona prvim trofejem oplemeni dosad izvanrednu sezonu, ali i da pretrpi novo razočaranje: prije tri dana propustila je potvrditi naslov prvaka protiv Villarreala.

Barcelona i Athletic Bilbao večeras će se odmjeriti u finalu španskog nogometnog kupa na stadionu Mestalla u Valenciji. Perjanice Katalonije i Baskije dva su najuspješija kluba u Kupu, koji se igra od 1902.

Barcelona je osvojila ovaj trofej 24 puta, a Athletic 23 puta, iako mu neki statističari pripisuju također 24 pokala. Naime, osvajač prvog kupa 1902., Club Vizcaya, bio je sastavljen od igrača Athletic Cluba i Bilbao FC-a, a već 1903. ta su se dva kluba službeno fuzionirala i formirala Athletic Bilbao.

Uglavnom, Španski savez (RFEF) kao pobjednika te sezone vodi Club Vizcayu kao zaseban klub, te Athleticu priznaje samo 23 nesporna trofeja.

Zanimljivo, u prvom finalu kupa Club Vizcaya je savladala baš Barcelonu s 1-0, a taj je rezultat zabilježen i u posljednjem finalu u kojemu su se susreli Athletic i Barça. Bilo je to tačno prije četvrt stoljeća u Madridu, a Athletic je slavio pobjedu od 1-0 golom Endike. Bio je to skandalozan susret na kraju dramatične i nasiljem obilježene sezone, u kojoj je Athletic odnio i prvenstvo s bodom ispred Barcelone.

Katalonci su bili veliki favoriti za naslov prvaka te su dobili obje međusobne utakmice u prvenstvu (2-1 i 4-0), no na Nou Campu je Athleticov stoper Andoni Goikoetxea namjerno s leđa faulirao Diega Maradonu na sredini terena, kod 3-0 za Barcelonu i slomio mu gležanj.

Tim je kriminalnim prekršajem Goikoetxea, prozvan "Mesarom iz Bilbaa", izbacio Maradonu s terena na deset sedmica. Oslabljena Barca zabilježila je nekoliko slabijih rezultata i Athletic je stekao prednost koju nije izgubio sve do kraja utrke.

Barcelona je, s oporavljenim Maradonom, željela osvetu za skandalozni postupak Goikoetxee, koji se također već vratio nakon suspenzije od osam utakmica. No, u grubom i povremeno prljavom susretu, Athletic je rano poveo i održao prednost zubima i noktima. Po završetku utakmice, obje su se momčadi potukle nasred igrališta, a među najaktivnijima je bio - Maradona.

Njemu je Savez izrekao dugu suspenziju, koju ovaj nije nikad odradio jer je odmah transferiran u Napoli. Ironijom sudbine, od 1990. je u Barceloni igrao Bask Jon Andoni Goikoetxea, koji osim nacionalnosti nema veze sa zloglasnim Andonijem. Mlađi je Goikoetxea bio srednjak i veliki tehničar, te najbolji igrač sezone 1990/91.

Iako je Barcelona neosporno kvalitetnija od Athletica, jer se u prvenstvu nalazi deset mjesta iznad njega s 42 boda više, dojam je da u finalu na Mestalli nije izraziti favorit.

Velik nagomilani umor zbog 14 utakmica u Ligi prvaka, te brojne povrede i suspenzije njenih igrača daju realne izglede Athleticu. Dovoljno je napomenuti da u sastavu Pepa Guardiole neće nastupiti sankcionirani Eric Abidal (isključen u nedjelju protiv Villarreala) te povrijeđeni Andres Iniesta, Thierry Henry, Rafael Marquez i Gabriel Milito.

Athletic, pak, nastupa odmoran jer je prvenstvenu utakmicu protiv Betisa (1-0) odigrao u subotu te je imao dan odmora više od suparnika.

Jeste li znali?

Između 1939. i 1975. kup se zvao Copa del Generalisimo (Kup vrhovnog generala), jer je bio posvećen diktatoru generalu Franciscu Francu. Kad je Franco umro, u naziv je opet "ubačen" kralj.