Kup kralja
0

Barceloni remi na Mestalli, Messi promašio penal

Totalsport
Argentinac promašio penal (Foto:AFP)
Argentinac promašio penal (Foto:AFP)
Nogometaši Valencije i Barcelone odigrali su na Mestalli 1-1 u prvoj utakmici polufinala španskog Kupa kralja.

Napravili su time aktuelni evropski i španski prvaci veliki korak ka plasmanu u finale, ali morat će ga potvrditi za sedam dana na Camp Nouu. Za Barcelonine je navijače svakako dobra vijest da su se njihovi miljenici plasirali u finale prethodna dva puta kada je polufinalni dvoboj u Valenciji završio rezultatom 1-1.

A mogla je Guardiolina ekipa gostovanje na Mestalli zaključiti i pobjedom, ali je udarac Lionela Messija s bijele tačke u 57. minuti obranio domaći golman Diego Alves. Zanimljivo, odbrane penala su Alvesova specijalnost - "skinuo" je najviše kaznenih udaraca u Primeri od 2003., uz Sevillinog golmana Andresa Palopa. Jedanaestercu je, inače, prethodio prekršaj Miguela na Thiagu.

Valencia je pred svojim navijačima prva došla do prednosti. U 27. se minuti po lijevom krilu probio Jeremy Mathieu, ušao je u šesnaesterac i gurnuo loptu Brazilcu Jonasu kojem nije bilo teško matirati Josea Manuela Pinta.

Radost domaćih potrajala je, međutim, samo osam minuta koliko je bilo potrebno Carlesu Puyolu da donese Barceloni izjednačenje. Kao i prije dvije sedmice na Santiago Bernabeuu, kapiten Katalonaca je nakon kornera nadskočio domaću odbranu i glavom zabio za, pokazalo se, konačnih 1-1.

Spomenimo još i da je sudija u 18. minuti teško oštetio Valenciju budući da je previdio Pintovo igranje rukom izvan kaznenog prostora.

Kup kralja, polufinale, prva utakmica

Valencia - Barcelona 1-1 (Jonas 27 / Puyol 35)