Deloitte
0

Barcelona u finansijskom gubitku od 77 miliona eura

Totalsport
Prema istraživanju poznate internacionalne revizorske kuće i tvrtke za finansijsko konsultovanje, Deloitte, aktuelni španski nogometni prvak Barcelona prošle je finansijske godine poslovala s minusom od 77 miliona eura.

Istraživanje je to koje je naručio novi predsjednik sportskog društva Barcelone Sandro Rosell po preuzimanju predsjedničke funkcije od Joana Laporte u junu.

Naime, prethodna Barcelonina vladajuća struktura na čelu s Laportom je prijavila minus od 11 miliona eura na kraju svog mandata, što je čak 66 miliona manje od stvarnog duga.

"Brojke koje je predočila prijašnja uprava ne odražavaju stvarno stanje stvari. Oni su lažni", komentirao je Javier Faus, Barcelonin novi potpredsjednik za ekonomska pitanja.

Barcelona je nedavno uzela bankovni kredit u visini od 155 miliona eura zbog kašnjenja s platama igrača krajem juna. Potom je ukrajinski odbrambeni igrač Dmitro Chygrinski brzopleto prodan Shakhtaru za 15 miliona eura kako bi se skupila prijeko potrebna finansijska sredstva za likvidno poslovanje.

Bez obzira na sve finansijske probleme, to nije omelo Barcelonu da ljetos dovede Davida Villu iz Valencije uz odštetu od 40 miliona eura, kao i da pokuša dovesti Cesca Fabregasa iz Arsenala za cijenu koja bi bila slična visini Villinog transfera.