Nogomet
0

Barcelona u Abu Dhabiju lovi rekordni naslov

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Barcelona će u srijedu protiv meksičkog Atlantea u Abu Dhabiju započeti svoj pohod na šesti naslov u šest posljednjih takmičenja u kojima je nastupila. Riječ je o Svjetskom klupskom prvenstvu.

Barcelona je veliki favorit za osvajanje turnira nakon što je prethodno osvojila naslove Lige prvaka, Primere, Kupa kralja, Španskog Superkupa i Evropskog Superkupa, sve u kalendarskoj 2009. godini.

  • Nismo time opsjednuti, ali bilo bi lijepo da nas pamte kao pobjednike Svjetskog klupskog prvenstva. Istina je da bismo jako voljeli osvojiti ovaj naslov jer je to jedini naslov koji Barceloni nedostaje – rekao je sportski direktor Barcelone Txiki Begiristain.

U svoja dva prethodna nastupa na Svjetskom klupskom prvenstvu Barcelona nije uspjela doći do naslova, 1992. poražena je od Sao Paula 2-1, a prije tri godine bolji je bio također brazilski klub, Internacional 1-0.

  • Ove godine smo osvojili sva takmičenja u kojima smo igrali. Samo nam je još ovo preostalo – rekao je Barcin veznjak Andres Iniesta.

Argentinac Lionel Messi, koji je propustio posljednju prvenstvenu utakmicu tima zbog povrede gležnja, bit će na raspolaganju Guardioli, ali je pitanje koliko će ga trener koristiti.

  • Ovo je zadnje takmičenje u za nas historijskoj 2009. godini i želimo ga okončati slavljem – kazao je Messi.

Ukoliko u srijedu savlada Atlante Barcelona će u subotnjem finalu igrati protiv pobjednika između današnjeg (utorak) ogleda južnokorejskog kluba Pohang Steelarsa i argentinskog Estudiantesa.