Godišnja skupština kluba
0

Barcelona raskida ugovor s Qatar Foundationom?

Totalsport
Članovi Barcelone odlučit će u subotu poslijepodne hoće li zadržati sponzorski ugovor s Qatar Foundationom.

Pred delegate će na godišnjoj skupštini biti stavljen na razmatranje ugovor kojim se aktualni evropski nogometni prvak od ove sezone prvi put u svojoj historiji obvezao na dresovima nositi natpis sponzora. Dosad je besplatno reklamirao UNICEF.

Barcelona je potpisala šestogodišnji ugovor s Qatar Foundationom i u tom bi razdoblju trebala primati 30 miliona eura godišnje. Ukupno, dakle, 180 miliona eura, što predsjednik Sandro Rosell smatra ključnim u saniranju klupskih dugovanja.

"Ako razvrgnemo ugovor, bit ćemo siromašniji. Morat ćemo pronaći novi model financiranja, a moguća su i otpuštanja u klubu", najavio je prije nekoliko dana Rosell.

Barcelona se, naime, uvijek ponosila time da nije ''prodavala'' svoj dres za sponzorski novac, što je Rosell na očaj navijača odlučio promijeniti.

Uz to, i u klupskoj upravi postoji otpor prema saradnji s Qatar Foundationom. Dio članova, naime, smatra da ugovor nije povoljan za Barcelonu, odnosno da bi sponzor za reklamu na dresu trebao izdvajati znatno veći godišnji iznos od 30 miliona eura. Kao primjer izdvajaju Manchester United koji od AON-a dobiva 23.6 miliona eura za reklamu na dresu, plus dodatnih deset miliona za natpis na majicama za trening.

Ukupno, dakle, više od Barcelone koja je za 30 miliona eura prodala reklamni prostor i na dresovima i na svoj ostaloj službenoj opremi.