Nogomet
0

Barcelona prijavila gubitak od 9,3 miliona eura

Totalsport
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Poreznim vlastima Sportsko društvo Barcelona za proteklo jednogodišnje porezno razdoblje, od 1. jula 2010. do 30. juna 2011. godine, prijavilo je neočekivano mali gubitak od 9,3 miliona eura.

Očekivao se, barem prema medijskim analizama, gubitak od 21,4 miliona eura. Što je još značajnije, riječ je o drastičnom smanjenju u odnosu na prethodno obračunsko razdoblje, koje je Barcelona završila "u crvenom" za 83 miliona eura.

"Pobjeda u Ligi prvaka, novopotpisani sponzorski ugovor s Qatar Foundationom, rasprodani Stadion Camp Nou i golemi posjet klupskom muzeju pomogao je stanjiti gubitak", rekao je potpredsjednik kluba zadužen za ekonomske poslove, Javier Faus, dodavši: "Naša je obaveza da sljedeću poreznu godinu, paralelnu sa sezonom 2011/12, završimo s profitom. U tome ćemo zasigurno uspjeti i prvi put u tri godine poslovat ćemo s pozitivnom bilancom".

U saopćenju javnosti klub je također objasnio da je klub pozitivnijeg poslovanja koštala prodaja Zlatana Ibrahimovića, Dmitra Čigrinskija i Martina Caceresa za značajno manje svote nego što su za njih koju sezonu ranije uplaćene. Da tih transfera nije bilo, klub bi prijavio 33,5 miliona eura plusa.

U sezoni 2010/11 klub je obrnuo 473.4 miliona eura. Riječ je o 14-postotnom povećanju u odnosu na prethodno razdoblje. Troškovi su pak porasli za 10,4 posto, a iznosili su 472,6 miliona eura. Negativna razlika nastala je zbog isplata bonusa za osvajanje Lige prvaka.

Ukupni dug Barcelona sa 430,6 miliona eura uspio se smanjiti na 363,7 miliona.

Spomenute brojke odnose se na kompletno Sportsko društvo Barcelona. Poznato je, međutim, da na nogometnu ekipu otpada veliki dio budžeta, dok drugim sportskim klubovima ostaju mrvice.