Najbolji tim na svijetu
0

Barcelona pobijedila Santos i postala svjetski prvak

Piše: D. B.
(Foto: AFP)
U nedjelju je na stadionu "International Stadium Yokohama" odigrano finale Svjetkog klupskog prvenstva u kojem su snage odmjerili Barcelona i Santos. Katalonci su slavili rezultatom 4:0.

Barcelona je u utakmicu sa Santosom krenula s namjerom da osvoji titulu prvaka svijeta. Messi je to najavio odličnim šutem u 13. minuti. nedugo zatim je svoj šut isprobao i Iniesta. Na drugoj je strani uzvratio Ganso u 15. minuti utakmice.

Katalonci su poveli u 17. minuti kada je na asistenciju Xavija pogodio Messi. Već u 23. minuti je Barca vodila 2:0. Asistent kod prvog pogotka, Xavi, ovog puta je bio strijelac. Njemu je asistirao Alves. Treći gol za Katalonce je djelo Fabregasa i 45. minute. Barcelona je na poluvremenu imala odličan rezultat. Vodila je 3:0.

U nastavku utakmice je Barca nastavila igrati svoju prepoznatljivu igru. Xavi, Alves i Messi su propustili prilike da povećaju vodstvo svog kluba. U redovima gostiju je najopasniji bio Neymar, koji je u nekoliko navrata pokazao svoje neosporne vještine. Neymar i Elano su opasno zaprijetili Valdesu u 57. i 62. minuti.

No, Santos nije mogao ništa napraviti protiv superkvalitetne ekipe koju vodi Josep Guardiola. Katalonci su u 82. minuti došli i do četvrtog gola. Messi je upisao svoj drugi gol, a Alves svoju drugu asistenciju na ovoj utakmici. Hat-trick je Argentinac mogao postići u 89. minuti, ali nije bio precizan. Barcelona je pobijedila Santos rezultatom 4:0 i zasluženo osvojila titulu svjetskog klupskog prvaka u nogometu.