Škola za buduće zvijezde
0

FOTO / Barcelona otvorila vrata nove La Masije

Totalsport
Slavna nogometna akademija Barcelone La Masija otvorila je svoja vrata na novoj lokaciji i predstavila ga medijima. Na predstavljanju su nazočili Barçin direktor ekonomije Jordi Moix, arhitekt novog zdanja Josep Llobet i direktor nove škole Charles Folgueroles.

Na novoj lokaciji u okolici grada leži nova, modernija akademija u kojoj će stasati talentirane Barçine buduće zvijezde, ali ime je ostalo staro.

"Posjetili smo nekoliko akademija naše konkurencije. Ali možemo ponosno reći da je ovo jedan od najboljih objekata koji sada postiji na tržištu", rekao je Moix.

Novi interijer Barçine akademije prostire se na 6.000 metara kvadratnih. Riječ je o zgradi na dva sprata koja sadrži jednokrevetne, dvokrevetne i četverokrevetne sobe sa stolovima kako bi se svakom talentu omogućilo da se posveti obrazovanju. U donosu na staru Barçinu akademiju koja je službeno zatvorena 30. juna, u novoj je kapacitet povećan sa 60 na 83 igrača.

Podsjećamo, u staroj La Masiji su nogometno odgojeni mnogi današnji i bivši vrhunski nogometaši, poput Lionela Messija, Andresa Inieste, Josepa Guardiole, Xavija Hernandeza, Cesca Fabregasa, Carlesa Puyola, Gerarda Piquea, Sergija Busquetsa.