Evropa bolje nema
0

Barcelona ili Man United? Saznat ćemo večeras

Piše: Edin Isanović
U Londonu na Wembleyu večeras se igra 56. po redu finale Lige prvaka. Sastaju se Barcelona i Manchester United. Bit će to repriza finala od prije dvije godine, kada je u Rimu slavila katalonska ekipa rezultatom 2-0. Večerašnja utakmica u glavnom gradu Engleske izaziva veliku pažnju u cijelom nogometnom svijetu.

O ovakvim utakmicama sve je rečeno, svaka tehnička teza je ponavljanje. Rezultat će na kraju usmjeriti sva raspoloženja i objašnjenja. I jedni i drugi su do sada osvojili po tri naslova prvaka. Ipak, nekom će nakon večerašnje utakmice pored imena stajati da su četiri puta bili šampioni Starog kontinenta.

U taboru Manchester Uniteda su optimistični.

“Moglo bi to biti finale decenije. Atraktivno je zbog mogućnosti koje bi se mogle dogoditi. Moglo bi biti puno golova, mnoštvo uzbuđenja. Nadam se da će dvoboj otići na našu stranu. Očigledno je da će sve oči biti uperene prema napadačima. Mi dobro prepoznajemo kvalitet suparnika", kaže Alex Ferguson, menadžer Uniteda.

Niko ne pomišlja na poraz

Strateg engleskog tima bio je pun hvale za svog kolegu na klupi Barcelone.

"Guardiola je mlad trener, koji je uspio promijeniti mnoge stvari u načinu igre otkad je stigao na klupu Barcelone. Svi moramo priznati da je donio zrelost ekipi. Od onog finala Lige prvaka u Rimu prije dvije godine, kada su nas pobijedili s 2-0, pa do današnjih dana. Pomaže što je on bivši igrač Barcelone. Ako pogledamo u historiju holandskih trenera u Barceloni, on je napravio veliki korak prema naprijed za španske trenere", rekao je Ferguson.

S druge strane, Pep Guardiola upozorava da njegovi izabranici moraju biti mnogo bolji nego prije dvije godine kad su savladali istog rivala.

"Trebamo dati sve od sebe ako želimo doći do konačnog cilja - pobjede. Trebamo biti mnogo bolji i brži nego u Rimu. Naš suparnik ima odlične napadače i odbrana konstantno treba biti na oprezu. Oni su kompletna ekipa. Mi imamo svoje adute, mada ima nekih stvari na treningu koje mi se ne sviđaju, ali ako budemo igrali kao do sada možemo savladati velikog rivala", naglašava Guardiola.

Kontrolirani rizik

Prvi šef struke katalonskog kluba napominje: "Mi tražimo pobjedu.To podrazumijeva kontrolirani rizik. Želimo zabiti gol i pobijediti. Tako ćemo se i ponašati".

Mnogi će se složiti da su Barcelona i Manchester United u ovom trenutku najbolje evropske ekipe. Stoga je londonsko finale proglašeno "finalom snova".

Možemo očekivati i vrhunsku taktičku bitku. Kada bi se uporedili po linijama, mala prednost bi otišla na stranu Barcelone, ali se utakmica igra na engleskom tlu. Predviđa se da će na tribinama biti mnogo više navijača "Crvenih vragova“.

Utakmica počinje u 20:45 sati. Viktor Kassai (35) mađarski sudija, dobio je čast dijeliti pravdu u finalnoj utakmici elitnog evropskog klupskog takmičenja.

Mogući sastavi

Barcelona: Valdes, Alves, Puyol, Pique, Abidal, Busquets, Xavi, Iniesta, Pedro, Messi i Villa. Manchester United: Van der Sar, Fabio, Ferdinand, Vidić, Evra, Carrick, Park, Valencia, Giggs, Hernandez i Rooney.

Zanimljivosti o Barceloni i Manchester Unitedu

Finaliste ovosezonske Lige prvaka, Barcelonu i Manchester United, veže dosta zanimljivih detalja. Oba kluba su svoj prvi naslov prvaka osvojila na legendarnom londonskom Wembleyju i to nakon produžetaka. Godine 1968. Manchester United je u finalu pobijedio Benficu 4-1, s tim da su tri gola pala u produžecima, a 1992. je Barcelona savladala Sampdoriju sa 1-0 golom Ronalda Koemana u 112. minuti.

U sastavu Barce koja je 1992. osvojila prvi naslov evropskih prvaka standardni prvotimac bio je Josep Guardiola, koji je posljednje tri sezone vrlo uspješan na trenerskoj klupi katalonskog kluba.

Svoj prvi naslov 1968. godine Manchester United je osvojio pod vodstvom legendarnog škotskog trenera Matta Busbyja (1909–1994), koji je 25 godina bio na kormilu Uniteda. Posljednjih 25 godina na trenerskoj klupi "Crvenih vragova" je također Škot, najuspješniji trener evropskog nogometa Alex Ferguson.

Ferguson je, pak, svoj prvi evropski naslov prvaka osvojio na Barcinom stadionu Camp Nou 1999. godine, kada su u sudijskoj nadoknadi pobijedili Bayern 2-1.

Svi dosadašnji prvaci Evrope:

  1. Real Madrid
  2. Real Madrid
  3. Real Madrid
  4. Real Madrid
  5. Real Madrid
  6. Benfica
  7. Benfica
  8. Milan
  9. Inter
  10. Inter
  11. Real Madrid
  12. Celtic
  13. Manchester United
  14. Milan
  15. Feyenoord
  16. Ajax
  17. Ajax
  18. Ajax
  19. Bayern
  20. Bayern
  21. Bayern
  22. Liverpool
  23. Liverpool
  24. Nottingham Forest
  25. Nottingham Forest
  26. Liverpool
  27. Aston Villa
  28. HSV
  29. Liverpool
  30. Juventus
  31. Steaua
  32. Porto
  33. PSV
  34. Milan
  35. Milan
  36. Crvena zvezda
  37. Barcelona
  38. Marseille
  39. Milan
  40. Ajax
  41. Juventus
  42. Borussia D.
  43. Real Madrid
  44. Manchester United
  45. Real Madrid
  46. Bayern
  47. Real Madrid
  48. Milan
  49. Porto
  50. Liverpool
  51. Barcelona
  52. Milan
  53. Manchester United
  54. Barcelona
  55. Inter

Osvajači Lige prvaka po zemljama:

12 Italija i Španija, 11 Engleska, 6 Njemačka i Holandija, 4 Portugal, 1 Francuska, Rumunija, Škotska i bivša Jugoslavija.