IFFHS
0

Barcelona i Manchester na vrhu liste najboljih

Totalsport
Foto: PA
Foto: PA
Manchester United i dalje je na prvom mjestu, na mjesečnoj tabeli najboljih svjetskih nogometnih klubova, prema podacima Instituta za nogometnu historju i statistiku (IFFHS).

Ipak, Manchester United više nije usamljen na prvom mjestu, već su se engleskim prvacima na vrhu pridružili nogometaši Barcelone, koji su ih pobijedili u finalu Lige prvaka, a prošli mjesec su klubu osigurali još dva naslova (prvaci Primere i pobjednici Kupa kralja).

Manchester United i Barcelona se nalaze na prvom mjestu sa 315 bodova. Slijede tri engleska kluba (Chelsea, Liverpool i Arsenal), koji i po ovim kriterijima potvrđuju primat, kako u Evropi, tako i u svijetu, no jako visoko se nalaze i dva ukrajinska kluba.

Pobjeda u Kupu UEFA-e je donijela Šahtaru iz Donjecka skok sa desetog na šesto mjesto, a odmah iza njihovih leđa su veliki ukrajinski konkurenti, igrači kijevskog Dinama.

Među deset najboljih su se ugurale i dvije južnoameričke momčadi, pa je tako argentinski Estudiantes de la Plata na osmom mjestu, dok je brazilski Gremio na desetom, a prošlog mjeseca je bio na 16.

Jedan od najvećih pomaka u gornjem dijelu liste su napravili nogometaši brazilskog Internacionala koji su 32. mjesto preoblikovali u šesnaesto, dok su njihovi sunarodnjaci, Cruzeiro, došli na 17. sa 45.

Od pada zabilježit ćemo jedanaesto mjesto Boca Juniorsa, koji su prije trideset dana bili četvrti, dok je, naprimjer, Roma pala sa 17. na 29.

IFFHS lista najboljih svjetskih nogometnih klubova, juni 2009.

  1. (2.) Barcelona (Španija) 315 bodova
  2. (1.) Manchester United (Engleska) 315 bodova
  3. (3.) Chelsea (Engleska) 276
  4. (6.) Liverpool (Engleska) 248
  5. (5.) Arsenal (Engleska) 247
  6. (10.) Šahtar (Ukrajina) 245.5
  7. (7.) Dinamo Kijev (Ukrajina) 234.5
  8. (11.) Estudiantes de la Plata (Argentina) 232
  9. (8.) Hamburg (Njemačka) 228
  1. (16.) Gremio (Brazil) 222