Nogomet
36

Barcelona i Juventus posljednji četvrtfinalisti Lige prvaka

Piše: D. B.
Barcelona - Manchester City (Foto: EPA)
Večeras su odigrana dva posljednja uzvratna susreta osmine finala Lige prvaka, a sastali su se Barcelona i Manchester City te Borussia Dortmund i Juventus. U četvrtfinalu su se Atletico Madridu, Monacu, Bayernu, PSG-u, Portu i Real Madridu pridružili Barcelona i Juventus.

Barcelona - Manchester City (2:1) 1:0

Publika na Camp Nou stadionu je prvu priliku vidjela u 6. minuti, Neymar je primio loptu i šutirao iz neposredne blizine, ali je pogodio stativu gola Manchester Cityja.

Građani su uzvratili u 9. minuti kada je šutirao Aguero. Njegov udarac je izblokirala odbrana Barcelone.

Messi je u 11. minuti primio loptu u šesnaestercu Cityja i šutirao u dobro postavljenog gostujućeg golmana Harta. Sjajni Argentinac je pet minuta kasnije izveo slobodan udarac sa 23 metra, a lopta je završila za malo iznad prečke gola Građana.

Igrala se 18. minuta kada je svoj udarac isprobao Kolarov, a golman Barcelone Ter Stegen s lakoćom odbranio.

Novi opasan slobodan udarac izveo je Messi u 28. minuti. I ovog puta su Građani imali sreće, jer je lopta završila iznad prečke. Minut kasnije je snažan udarac uputio Suarez, ali je Hart uspio odbraniti.

Terenska inicijativa Barcelone se isplatila u 32. minuti kada je Harta lobovao Rakitić i doveo Katalonce u vodstvo od 1:0.

Tri minute kasnije je Rakitić pokušao iz slobodnog udarca, no, ovog puta nije bio precizan.

Neymar je u 41. minuti šutirao, ali je njegov udarac izblokiran u šesnaestercu. Posljednju šansu u prvom poluvremenu imao je Suarez, koji je pogodio stativu.

Prvo poluvrijeme završeno je vodstvom Barcelone protiv Manchester Cityja rezultatom 1:0.

Barcelona je nastavila s dobrom igrom i u drugom poluvremenu. Iniesta je u 46. minuti šutirao iz dobre pozicije, ali je Hart bio na visini zadatka. Dvije minute kasnije je neprecizan bio Rakitić. Porom je i Alba pokušao i loptu poslao pravo u ruke golmana Građana.

Nova fantastična odbrana Harta viđena je u 49. minuti nakon snažnog šuta Messija. Kolarov se na drugoj strani u 57. minuti ponovo odlučio na dalekometni pokušaj, ali bez uspjeha.

Potom su se ukazale dvije prilike za Barcelonu, prvo je pored gola Građana šutirao Suarez, a onda je Messi propustio savladati Harta iz neposredne blizine, pa se rezultat nije promijenio.

Igrala se 67. minuta kada je veoma blizu gola bio Toure. Njegov udarac izvan šesnaesterca završio je tek nekoliko centimetara pored desne stative gola Barcelone. Na drugoj strani je slab pokušaj Neymara s lakoćom zaustavio Hart.

U 71. minuti utakmice Alba je postigao pogodak za Katalonce, koji je poništen zbog ofsajda. Dvije minute kasnije je zaprijetio Manchester City preko Bonyja. čiji je udarac završio iznad gola.

Mogao je City izjednačiti rezultat u 78. minuti kada je dosuđen penal u korist Građana, ali je golman Barce Ter Stegen odbranio udarac Aguera s bijele tačke.

Suarezov pokušaj iz 85. minute je odbranio Hart. Posljednju priliku na utakmici propustio je Messi.

Barcelona je na kraju slavila rezultatom 1:0 protiv Manchester Cityja i plasirala se u četvrtfinale Lige prvaka.

Bh. reprezentativac Edin Džeko nije ulazio u igru u ekipi Manchester Cityja.

Borussia Dortmund - Juventus (1:2) 0:3

Juventus je odlično započeo utakmicu protiv Dortmunda i poveo već u 3. minuti sjajnim pogotkom Teveza, koji je šutirao sa 24 metra i pogodio lijeve rašlje golmana Weidenfellera.

Ugledajući se na Teveza, Lichtsteiner je u 15. minuti šutirao s distance, ali je ovog puta Weidenfeller odlično reagovao i sačuvao svoju mrežu.

Dortmund je ozbiljnije zaprijetio tek u 36. minutu kada je snažan šut Aubameyanga završio pored lijeve stative Juventusovog gola.

Juventus je nakon prvih 45 minuta utakmice vodio rezultatom 1:0.

Na otvaranju drugog poluvremena, tačnije u 50. minuti, ukazala se odlična šansa za novi gol Juventusa. Ipak, Morata je loše reagovao, pa je Weidenfeller uspio sačuvati svoju mrežu. Isti igrač se šest minuta kasnije našao u novoj sjajnoj prilici za pogodak, ali je golman Dortmunda ponovo bio uspješniji.

Na drugoj strani je dobrom reakcijom udarac Kempla zaustavio Buffon, koji se nije dao iznenaditi. Buffonu nije predstavljao problem ni dalekometni udarac Subotića iz 67. minute, koji je izblokirala odbrana Stare dame.

Vodstvo Juventusa na 2:0 povisio je Morata nakon brzog kontranapada i nesebične asistencije Teveza u 70. minuti utakmice.

Adrian Ramos je šutirao u 78. minuti ka Buffonu, ali ga nije savladao.

Svoj drugi gol na ovoj utakmici Tevez je postigao u 79. minuti utakmice, pa je Juventus poveo sa 3:0 protiv Dortmunda.

Bio je to konačan rezultat ove utakmice. Juventus je zasluženo slavio i plasirao se u četvrtfinale Lige prvaka.

Izvlačenje parova četvrtfinala Lige prvaka će biti obavljeno u petak.