Četvrtfinale Lige prvaka
0

Barca na Emiratesu, Inter čeka moskovski CSKA

Totalsport
Thierry Henry (Foto: AFP)
Thierry Henry (Foto: AFP)
Večeras su na rasporedu dvije utakmice četvrtfinala Lige prvaka. Na Emiratesu na noge "topnicima" stiže sjajna Barcelona, dok će italijanski Inter prolaz u polufinale pokušati riješiti već u prvoj četvrtfinalnoj utakmici, povoljnim rezultatom na svom stadionu, protiv ekipe CSKA iz Moskve, našeg Elvira Rahimića.

Arsenal - Barcelona

Utakmica u Engleskoj posebno će biti teška za francuskog reprezentativca Thierryja Henryja. Taj 32-godišnji francuski nogometaš je uvjerljivo najveći dio uspješne karijere proveo baš u Arsenalu, gdje je igrao od 1999. do 2007. godine, te je postao legenda kluba i jedan od najvećih igrača u njihovoj historiji. No, 2007. je napustio klub gdje je ostavio duboki trag, te se otisnuo prema Barceloni.

Sada je žrijeb Lige prvaka bio nemilosrdan baš za njega, jer je i prije izjavljivao kako bi teško podnio igranje protiv Arsenala. Čak je i zatražio od trenera Josepa Guardiole i kluba da ga izostavi s tih utakmica, no to se neće dogoditi. Henry je najavljen u ekipi, no aplauz domaćih navijača je zagarantiran.

"Bit će lijepo opet vidjeti Henryja blizu sebe", rekao je na startu trener Arsenala Arsene Wenger, a potom se osvrnuo na utakmicu:

"Ne treba trošiti riječi na Barcelonu, ali i dalje mislim da možemo igrati protiv njih. Zapravo, Arsenal može pobijediti svaku ekipu na svijetu ako odigra kako može i kako zna. Iako nam dolazi Barcelona, sjajna ekipa fenomenalnih pojedinaca, mi moramo igrati svoju igru. I ako bude tako, bit će u redu".

Josep Guardiola je ponovio svoje izjave od ranije:

"I prije žrijeba sam naglašavao da nisam želio četvrtfinalne utakmice s Arsenalom. No, želja mi se nije ispunila. Sada moramo nastaviti s igrama kakve smo prezentirali dosad. Imam povjerenja u svoju ekipu, igramo dobro i kao evropski prvak mislim da se moramo postaviti autoritativno na terenu. Već na Emiratesu gdje ćemo težiti pozitivnom rezultatu. Pogotku, pobjedi". Zanimljivosti

• Prije četiri godine su Barcelona i Arsenal igrale finale Lige prvaka u Parizu. Pobijedila je Barcelona 2-1 pogocima Eto'a i Bellettija u posljednjih 15 minuta. Arsenal je vodio pogotkom Campbella.

• Barcelona je od četiri utakmice u gostima ove sezone u Ligi prvaka tri odigrala neriješeno. S Interom i Rubin Kazanom su igrali 0-0, a kod Stuttgarta 1-1. Pobijedili su jedino Dinamo u Kijevu 2-1.

• Arsenal ove sezone iza sebe ima strašne domaće utakmice u Ligi prvaka. U četiri utakmice su ostvarili razliku pogodaka 13-1. Pobijedili su Porto 5-0, AZ Alkmaar 4-1, te Olympiacos i Standard po 2-0.

• Thierry Henry je najbolji strijelac Arsenala u historiji kluba, kada su u pitanju utakmice Premiershipa. Postigao je 174 pogotka u 254 ogleda. Ukupno je Henry u dresu Arsenala, u svim takmičenjima, postigao 226 pogodaka (u 369 utakmica).

Vjerovatni sastavi:

Arsenal (4-3-3): Almunia - Sagna, Vermaelen, Campbell, Clichy - Song, Fabregas, Diaby - Nasri, Bendtner, Aršavin

• Ključno pitanje u Arsenalu je, od posljednje utakmice protiv Birminghama (1-1), hoće li se za ogled protiv Barcelone oporaviti njihov ponajbolji igrač Cesc Fabregas. Ima problema s povredom koljena i šanse za njegov nastup su 50-50. Od ranije zbog teških povreda trener Wenger ne može računati na Van Persieja i Ramseyja, dok na Emirates neće istrčati niti Djourou (koljeno) i Gibbs (metatarzalna kost). Domaći navijači se nadaju da će zaigrati najbolji odbrambeni igrač kluba William Gallas, koji je nesmetano odradio posljednje treninge.

Barcelona (4-3-3): Valdes - Alves, Puyol, Milito, Maxwell - Busquets, Xavi, Keita - Messi, Ibrahimović, Henry

• Jaki minus za Barcelonu je neigranje Andresa Inieste zbog povrede bedrenog mišića i Erica Abidala, koji ima probleme s preponama. Upitan je još uvijek nastup odbrambenog igrača Gerarda Piquea, koji ima lagane bolove u koljenu.

Forma:

Arsenal

REMI 1-1 (vani) Birmingham (Premiership, 27. marta) POBJEDA 2-0 (kući) West Ham (Premiership, 20. marta) POBJEDA 2-1 (vani) Hull (Premiership, 13. marta) POBJEDA 5-0 (kući) Porto (Liga prvaka, 9. marta) POBJEDA 3-1 (kući) Burnley (Premiership, 6. marta)

Barcelona

POBJEDA 1-0 (vani) Mallorca (Primera, 27. marta) POBJEDA 2-0 (kući) Osasuna (Primera, 24. marta) POBJEDA 4-2 (vani) Zaragoza (Primera, 21. marta) POBJEDA 4-0 (kući) Stuttgart (Liga prvaka, 17. marta) POBJEDA 3-0 (kući) Valencia (Primera, 14. marta)

Inter - CSKA Moskva

Nakon što su na upečatljiv način izborili četvrtfinale Lige prvaka, nogometaši Intera u prvoj će utakmici protiv moskovskog CSKA pokušati dokazati da im je u Ligi prvaka i mjesto.

Pogotkom Samulea Eto'a na Stamford Bridgeu Inter je potvrdio 2-1 iz prve utakmice, a Jose Mourinho, nekadašnji šef struke u Chelseaju, se na mjesto svoje sreće vratio kao pobjednik. Ipak, ta je utakmica već arhivirana, a vodećoj ekipi Serije A slijedi novi ispit.

"Moje je mišljenje da imamo sjajnu sezonu što se Lige prvaka tiče. Igrali smo protiv osam ekipa, dvije od njih, Barcelona i Chelsea, najbolje su na svijetu. Mnogo je bilo onih koji su mislili da ćemo ispasti od Chelseaja, ali sada kada smo ovdje pokušat ćemo doći i do polufinala. Za to će nam biti potrebna pomoć publike na San Siru koja je bila uz nas u svim teškim trenucima", kaže Mourinho.

"Prva utakmica sigurno neće ništa riješiti. Znamo da je CSKA ekipa koja čini 70 posto ruske reprezentacije i koja teži pogotku na strani. Njihov stil nogometa možda nema mnogo simpatizera, ali ih je teško slomiti".

"Više bih volio da smo mi ti koji će revanš odigrati kod kuće, a ne na njihovoj umjetnoj travi. Respektujemo ih, svjesni smo njihovih kvaliteta i očekujemo dvije utakmice u kojoj obje strane imaju svoje šanse za prolaz", najavljuje portugalski stručnjak.

Trener Moskovljana Leonid Sluckij teret favorita prebacuje na leđa domaćina u srijedu, no ne najavljuje odbranu. Uostalom, autsajderi su bili i u Andaluziji gdje su s 2-1 u revanšu izbacili Sevillu.

"Jasno je da je Inter favorit. Riječ je o sjajnom sastavu kojem mnogi predviđaju pobjedu nad nama. Ipak, pokazat ćemo da nam je mjesto ovdje. U posljednje vrijeme ne igramo najbolje, ali isto se događa i Interu kojeg sam gledao protiv Catanije. Nisu bili ni blizu nivoa kao u utakmicama protiv Chelseaja".

"Svi četvrtfinalisti Lige prvaka su jaki i svima im je bila želja da izvuku baš nas u žrijebu. Na nama je da odigramo onako kako znamo, pa ćemo vidjeti šta će se dogoditi. Jedno je sigurno, utakmica neće biti dosadna", kaže Sluckij.

Revanš utakmica igra se 6. aprila u Moskvi, a ukupni pobjednik će se u polufinalu sastati s boljim iz susreta između Arsenala i Barcelone.

Zanimljivosti:

• Inter nije nastupio u polufinalu Lige prvaka od 2003. godine, no njihov ovosezonski niz nepobjedivosti na San Siru trebao bi omogućiti Mourinhovoj ekipi da sada kroče među posljednja četiri.

• Ove su se dvije ekipe nalazile u istoj grupi G Lige prvaka u sezoni 2007/08. Grupu je osvojio Inter s 15 bodova, CSKA je ostao na jednom. Pritom je italijanska ekipa slavila u obje međusobne utakmice, s tim da je u Moskvi okrenula 0-1 u 2-1 pobjedu, dok je na San Siru uz zaostatak od dva pogotka slavila 4-2.

• Mourinhove ekipe nikad nisu zastale u četvrtfinalu Lige prvaka. S Portom je bio uspješan 2004., a s Chelseajem u dva navrata, 2005. i 2007. godine. Inter ove sezone nije izgubio nijednu utakmicu na San Siru. U Seriji A su na omjeru od 11 pobjeda i četiri remija, u Ligi prvaka na po dvije pobjede i remija.

• CSKA, osvajač Kupa UEFA-e iz 2005., u ovim će ogledima tražiti polufinale čime bi postali prva ruska ekipa nakon moskovskog Spartaka koji je 1991. bio među posljednja četiri.

• Samo jednom je CSKA slavio (iz četiri pokušaja) u Italiji. Bilo je to u oktobru 1991. godine kad su s 1-0 savladali Romu u Kupu pobjednika kupova.

Vjerovatni sastavi: Inter (4-2-1-3): Julio Cesar - Maicon, Samuel, Chivu, Zanetti - Cambiasso, Stankovic - Sneijder - Pandev, Milito, Eto'o

• Davide Santon jedini je Interov igrač na popisu povrijeđenih, no i on bi se mogao vratiti u sastav za ovu utakmicu. Pravo nastupa (suspenzija) nemaju Lucio i Thiago Motta, a izgledno je i da će Mario Balotelli propustiti utakmicu budući da je i dalje u svađi s Mourinhom.

CSKA (4-2-3-1): Akinfejev - A. Berezucki, V. Berezucki, Ignaševič, Šenjikov; Semberas, Aldonin - Krasic, Honda, Gonzalez - Necid

• Odbrambeni igrač Kiril Nababkin propustio je revanš protiv Seville, ali spreman je istrčati na San Siru.

Forma:

Inter

PORAZ 2-1 (vani) Roma (Serie A, 28. marta) POBJEDA 3-0 (kući) Livorno (Serie A, 24. marta) REMI 1-1 (vani) Palermo (Serie A, 20. marta) POBJEDA 1-0 (vani) Chelsea (Liga prvaka, 16. marta) PORAZ 3-1 (kući) Catania (Serie A, 12. marta)

CSKA

POBJEDA 2-1 (vani) Anži (Ruska Premier liga, 26. marta) REMI 0-0 (kući) Dinamo Moskva (Ruska Premier liga, 21. marta) POBJEDA 2-1 (vani) Sevilla (Liga prvaka, 16. marta) POBJEDA 1-0 (kući) Amkar (Ruska Premier liga, 12. marta) PORAZ 1-0 (neutralni teren) Rubin Kazan (Ruski Superkup, 7. marta)