Nogomet
17

Baraž za EP: Norvežanima je novembar ponovo koban, Mađarima velika pobjeda

Piše: O. T.
László Kleinheisler pogodio u debitantskom nastupu za reprezentaciju Mađarske (Foto: EPA)
(Foto: EPA)
Reprezentacija Norveške je svaki put u posljednjih 20 godina poražena na domaćem terenu u mjesecu novembru. To se desilo i ovog puta, u prvom meču baraža za Evropsko prvenstvo u Francuskoj. Mađari su slavili rezultatom 1:0 i time "otškrinuli" vrata Eura.

Nakon više od 30 godina, Mađari su konačno savladali Norvešku. A bolji trenutak za to nisu mogli poželjeti. U gostima, u prvoj utakmici baraža za Euro i bez primljenog gola. Scenarij za poželjeti.

Istina, domaćin je igrao mnogo bolje, omjer šuteva bio je 21-6, posjed lopte 65-35 i broj kornera čak 16-0 za Norvežane, ali na kraju dana, računaju se samo cifre sa semafora gdje je pisalo 1:0 za goste.

Norvežani su već u petoj minuti imali sjajnu šansu. Henriksen je uposlio Skjelbreda, ali je Kiraly fantastično intervenisao i poslao loptu u korner. Potom je nakon ubačaja sa strane zaprijetio i Hovland koji je šutirao preko gola.

Domaćin je u potpunosti kontrolirao utakmicu, stvarali su pritisak i tjerali Mađare da se brane, a onda je u 11. minuti uslijedila šansa na drugoj strani. U prilici je bio debitant u reprezentaciji Mađarske Kleinheisler, ali je Nyland odbranio udarac.

Međutim, 15 minuta nakon te intervencije, Nyland je morao bolje reagirati kada je ponovo šutirao Kleinheisler i pogodio za velikih 1:0 u svom debitantskom nastupu.

Uslijedila je dominacija Norvežana koji su napadali, dok su se Mađari branili. U 32. minuti je šutirao Soderlund, a Kiraly zabilježio novu uspješnu intervenciju.

Do kraja poluvremena šansu da povedu sa 2:0 imali su Mađari, ali je Elek bio neprecizan.

U drugom poluvremenu izuzev šanse Szalaija i Dzsudzsáka u 53. i 55. minuti, skoro sve se dešavalo na polovini Mađarske. Domaći tim je vladao terenom, ali nisu pronalazili put do mreže.

Narednu veliku šansu imao je Pedersen u 82. minuti, ali je pogodio stativu. Nesretni Norvežani su pet minuta kasnije imali još veću šansu kada je Johansen izašao jedan na jedan ispred Kiralyja koji je još jednom odlično intervenisao, a odbijenu loptu u prazan gol nije pospremio Helland. Pogodio je prečku.

Ovom pobjedom Mađarska je napravila veliki korak ka Euru. Minimalna pobjeda bez primljenog gola je sjajan rezultat i teško je očekivati da će Norvežani napraviti iznenađenje.