Nogomet
1

Ballack otišao u penziju hat trickom

Totalsport
Michael Ballack (Foto: AFP)
Michael Ballack (Foto: AFP)
U Leipzigu je pred otprilike 50.000 navijača Michael Ballack odigrao svoju oproštajnu nogometnu utakmicu i postigao hat trick.

Ekipa "Ballack i prijatelji" poražena je od "Svjetske selekcije", koju su predvodili Didier Drogba, Philipp Lahm i Andrij Ševčenko, a sam "Capitanos", kako ga Nijemci zovu, postigao je tri pogotka na svom oproštaju. Nijemac je odigrao po jedno poluvrijeme za obje ekipe, a za "svoju" je postigao dva, dok je za selekciju svijeta postigao jedan pogodak, ali pobjednički. S druge strane, Drogba je postigao dva, a Schürrle jedan.

Recimo da je Ballack u penziju ispraćen ovacijama svih gledatelja na stadionu, te da su mu na oproštajnu utakmicu došli bivši selektorJoachim Löw i bivši trener u Chelseaju Jose Mourinho.

Nijemac je donirao 100.000 eura unesrećenim porodicama kojima su poplave, koje ove sedmice haraju u Njemačkoj, uništile domove.

Karijeru je počeo u Chemnitzeru, a nastavio u Kaiserslauternu. Od 1999. do 2002. godine je prvi put nosio dres Bayera, a 2002. se preselio u Bayern i igrao za Bavarce do 2006. godine. Od tada, pa do 2010. je bio član Chelseaja, jedinog kluba izvan njemačkih granica, da bi se 2010. opet vratio u Bayer.

Za reprezentaciju je odigrao 98 utakmica i postigao 42 pogotka. U karijeri je četiri puta bio prvak Njemčke, tri puta pobjednik DFB Pokala, dok je jednom osvojio i engleski Premiership.