Nogomet
63

Bale: Učim španski, ali teško je kada niste previše pametni

Klix.ba
Gareth Bale je u razgovoru za BBC istakao kako se iza njega nalazi vrlo dobra godina u Španiji te da se još uvijek prilagođava životu u Madridu.
Foto: AFP
Foto: AFP

"Bilo je ovo dobra prva godina. Osvajanje Lige prvaka, Kupa kralja i Superkupa su nevjerovatni podsticaji za još bolji rad u narednom periodu", rekao je Bale na početku razgovora sa novinarom Kevinom Kilbaneom.

Za Balea je početak života u Španiji bio težak. Novi život, nova država i novi jezik stvorili su situaciju u kojoj se nije mogao fokusirati na trening. Morao je da počne učiti španski i da se snađe u novom gradu.

"Dolazak u novi klub je čudno iskustvo, pogotovo ako ne poznajete nikoga. Na sreću, mnogi govore engleski kao što su Luka Modrić, Cristiano Ronaldo i Alonso. Oni su mi pomogli da se smjestim, a naposljetku sve je bilo riješeno i postao sam fokusiran na igru i dokazivanje", rekao je Bale dodavši kako je osjetio veličinu Real Madrida tek kada je postao njegov igrač.

"Real Madrid je velik klub, a na to sam se trebao navići. Ipak, najviše vremena za navikavanje potrošio sam zbog tople klime koja vlada Španiji. Vlaga i vrućina nije poznata nama iz Ujedinjenog Kraljevstva. Morao sam se prilagoditi pijenjem dosta tekućine", prisjetio se Bale koji ovih dana ide na kurs španskog, a na predavanja ide jednom sedmično.

Foto: AFP
Foto: AFP

"Španski mi ide dobro u smislu razumijevanja. Shvatam sve što se govori na sastancima i šta mi govori trener. Idem na časove svake sedmice, ali trebat će vremena za usavršavanje. Znate, nije od pomoći činjenica da niste previše pametni", objasnio je Bale nakon čega se osvrnuo na svog saigrača iz Portugala.

"Ronaldo je bio jedan od razloga mog dolaska u Real jer želim učiti od najboljih, a na kraju i biti najbolji", priznao je Bale dodavši da Ronaldu za sada niko ne može da bude ni približno jednak.

Za reprezentativca Walesa, kvalificiranje na Evropsko prvenstvo bio bi jedan od najvećih životnih uspjeha.

Foto: AFP
Foto: AFP

"Bilo bi to zasigurno najveći uspjeh koji je za mene u rangu osvajanja Lige prvaka", zaključio je reprezentativac čija je selekcija sa reprezentacijom Bosne i Hercegovine odigrala neriješeno, podijelivši bodove u grupi B.