Skupština 13. decembra
0

Baković: Sve je spremno za izbor predsjednika NSBiH

FENA
Jasmin Baković (Foto: Klix.ba)
Jasmin Baković (Foto: Klix.ba)
Na Skupštini Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, koja će biti održana 13. decembra u Sarajevu, prvi put će biti izabran predsjednik Saveza s mandatom na četiri godine.

Na Skupštini će također biti izabrani novi Izvršni odbor i Skupština Saveza.

Generalni sekretar NSBiH Jasmin Baković kazao je Feni da su pripreme za tu skupštinu u završnoj fazi, delegatima su upućeni materijali i svi relevantni dokumenti potrebni za glasanje, pa se očekuje da će Skupština proći u skladu s demokratskim standardima.

Baković je naglasio da je ishod Skupštine trenutno neizvjestan jer se još ne zna ko će biti članovi Izvršnog odbora, a shodno tome se ne zna ko će biti kandidati za predsjednika i potpredsjednika.

"U skladu s odredbama Statuta najprije se biraju članovi Izvršnog odbora, a svaki kandidat iz kantonalnog, odnosno područnog saveza, ima protukandidata. Dakle, u ovom trenutku jedino je izvjesno da imamo dva člana Izvršnog odbora, a to su po službenoj dužnosti predsjednici entitetskih saveza Mile Kovačević (FSRS) i Mato Jozić (NSFBiH). Ko će biti kandidati za predsjednika i potpredsjednika znat ćemo tek kada budemo imali 13 izabranih članova Izvršnog odbora", objasnio je Baković.

Na Skupštini će biti birani i članovi pravnih tijela, a to su disciplinska i apelaciona, te komisija za lincenciranje, ali Baković pridaje veću važnost izboru predsjednika jer je NSBiH dugo bio jedini nacionalni savez u svijetu s trojnim predsjedništvom i principom rotacije.

"Rekao bih da je u prvom planu izbor predsjednika, jer će prvi put njegov mandat trajati četiri godine, a imat će nadležnosti kao što imaju predsjednici u drugim nacionalnim asocijacijama u FIFA-i i UEFA-i. Trojno predsjedništvo nam nije dozvoljavalo kontinuitet u radu jer se rotacija vršila svakih 16 mjeseci", kazao je generalni sekretar NSBiH.

Komitet za normalizaciju NSBiH ima mandat do održavanja Skupštine. Kada bude imenovan Izvršni odbor automatski će prestati mandat Komiteta koji je u proteklom periodu učinio mnogo na stabilizaciji i finansijskom oporavku Saveza.

Četiri člana Komiteta kandidirala su za pozicije u Izvršnom odboru, a predsjednik Ivica Osim trebalo bi da nastavi svoj rad na čelu "Odbora za posredovanje i savjetovanje", novog organa koji će djelovati u sklopu NSBiH, a bit će usko vezan i s evropskim i svjetskim federacijama (FIFA i UEFA).

Baković je rekao da će taj novi odbor biti formiran u skladu sa zahtjevima čelnika FIFA-e i UEFA-e, a imat će funkciju nadzornog tijela koje će pratiti rad Izvršnog odbora s nadležnostima da se umiješa u njegov rad i djeluje ako je to potrebno. Članovi "Odbora za posredovanje i savjetovanje" imat će pravo direktnog kontakta s FIFA-om i UEFA-om.

Kako je kazao Baković, Ivica Osim se nije kandidirao za neku od rukovodećih funkcija u Savezu, ali ostat će u bh. nogometu, vjerovatno na čelu "Odbora za posredovanje i savjetovanje", jer još ima dvije želje koje nije uspio ostvariti - proslaviti plasman seniorske reprezentacije BiH na jedno veliko takmičenje, te izgraditi stadion po evropskim standardima na kojem bi igrala reprezentacija.

"Nada se da će se te želje ispuniti u narednom periodu. Stadion Bilino polje kapacitetom nije odgovarajući, s obzirom na interes za utakmice A-reprezentacije, iako ispunjava ostale uvjete, dok su stadioni Koševo i Grbavica daleko od neophodnih standarda. Osim želi biti dio projekta i tima koji će ovoj državi i reprezentaciji napraviti stadion po evropskim standardima", naglasio je Baković.

Skupština NSBiH bit će održana 13. decembra u 13 sati u Sarajevu. Skupštinu sačinjava 60 delegata, 40 iz Federacije BiH i 20 iz Republike Srpske.

Da bi se usvojila odluka o članu Izvršnog odbora, a potom i predsjednika Saveza, potrebna je da za njih glasa najmanje 31 delegat, odnosno 50 posto plus jedan.