Nogomet
1

Baia: Pomoglo mi je kad me Mourinho gurnuo na klupu

Totalsport
Vitor Baia (Foto: AFP)
Vitor Baia (Foto: AFP)
Penzionisani portugalski golman Vitor Baia (43) svojedobno je doživio istu sudbinu kakva je nedavno pogodila golmana Real Madrida Ikera Casillasa. I njega je Jose Mourinho preselio na klupu.

Na početku svoje druge sezone na klupi Porta, u jesen 2002. godine, Mourinho je klupsku legendu i kapitena Vitora Baiju gurnuo u status rezervnog golmana. Priča neobično podsjeća na Casillasovu: 31-godišnji Španac je isto tako legenda i kapiten Reala, a Mourinho ga je u nedavnoj prvenstvenoj utakmici protiv Malage ničim izazvan posjeo na klupu i prednost dao Antoniju Adanu.

Baia je prije deset godina reagirao vrlo burno, pa ga je klub kaznio jednomjesečnom suspenzijom. Danas, međutim, bivši portugalski nogometaš ne gleda s nimalo srdžbe na tu situaciju. Uostalom, ubrzo se vratio na gol, a sezonu kasnije je s Portom osvojio Ligu prvaka.

"Naučio sam tada da su kod Mourinha svi jednaki - nema razlike između zvijezda i ostatka tima. Nakon kazne sam značajno napredovao i poslije svih ovih godina nemam dvojbe da me je ta situacija promijenila. Trenirao sam jače nego ikada i dobio svoju nagradu. Kazna mi je definitivno pomogla", kazao je Baia.