Nogomet
26

Azmir Husić najavio odlazak iz Slobode: Ne mogu sam protiv svih!

Piše: D. Brkić
Azmir Husić
Azmir Husić
U sjeni sutrašnje utakmice Slobode i Zvijezde i potpisivanja profesionalnih ugovora sa četvericom juniora ostala je izjava predsjednika Upravnog odbora tuzlanske Slobode Azmira Husića o mogućnosti njegovog odlaska iz Rudarske 2.

Husić je prije izjave, koja je očito uzburkala strasti u gradu, čestitao četvorici juniora na tome što su odlučili da u Slobodi grade karijeru. Potom je počeo objašnjavati zbog čega je odlučeno da se ne naplaćuje ulaznica za utakmicu Slobode i Zvijezde.

"Uspjeli smo Slobodu vratiti u Premijer ligu BiH, dovesti Miroslava Ćiru Blaževića, u saradnji sa NS BiH dovesti A reprezentaciju na Tušanj. U januaru 2015. godine će Skupština kluba, a pošto postoji mogućnost da više ne budem predsjednik predložio sam da jedna utakmica u mom mandatu bude besplatna za gledaoce“, kazao je Husić.

Novinare je posebno zaintrigirao dio njegove izjave u kojoj navodi kako postoji mogućnost da više ne bude predsjednik UO Slobode.

"Skupština može da ne prihvati naš izvještaj o radu ili da ne prihvati način na koji bi u budućnosti htjeli raditi. Nije upitna moja ljubav prema Slobodi, upitno je da li ja mogu raditi dalje u ovakvim okolnostima. Trenutno smatram da ne mogu, ali do Skupštine ima još vremena. Ja odlazim u SAD do 4. januara, a kada se vratim bit će jasnija slika stanja oko kluba".

Upravni odbor na čelu sa Husićem od povratka Slobode u Premijer ligu BiH pritisnut je tužbama bivših igrača i dobavljača zbog dugova nastalih u prošlosti.

"Riješili smo 32 od 36 tužbi, dug sveli ispod 4 miliona KM i na to smo posebno ponosni. Udarili smo, slobodno ću reći, temelje evropske Slobode, a svako drugi ko dođe lakše će zidati zidove takve Slobode na stabilnim temeljima. U Slobodi za dvije godine nije napravljena marka duga, a javno ću na Skupštini, ako i to bude bilo potrebno, potpisati kako sav novac koji sam uložio nikada neću tražiti. Ne bih da govorim koliko sam novca uložio u Slobodu, ali ću reći kako mi je bila čast što sam dobio priliku da budem predsjednik kluba kojeg volim“, kaže Husić.

Husić je u ranijim istupima govorio kako od mrtve Slobode niko neće imati koristi. Međutim, ostavština ranijih uprava su uteg oko vrata 95-godišnjeg kluba iz Tuzle.

Na svakoj domaćoj utakmici pojavljuju se službenici finansijske policije, koji odnose novac i namiruju ranije dugove. Husić je sve one kojim je Sloboda dužna molio za strpljenje, ali sa svima njima nije uspio pronaći zajednički jezik.

Skupština kluba trebala bi se održati krajem januara ili početkom februara 2015. godine, a do tada ekipa Slobode mora osvojiti što veći broj bodova kako bi u miru otišla na zimsku pauzu i dočekala proljetni dio prvenstva.