Nogomet
0

AZ Alkmaar prodan za jedan euro

Totalsport
Novoosnovani konzorcij sastavljen od lokalnih firmi otkupio je holandski nogometni klub AZ Alkmaar za simboličan iznos od jednog eura.

Time je holandski prvak iz sezone 2008/2009, kada ga je vodio danas Bayernov trener Louis van Gaal, spašen od likvidacije.

Među novim se vlasnicima kluba našlo i ranijih vjerovnika, koji su time automatski otpisali klubu dug od desetak miliona eura. AZ-u je tako ostalo za platiti još samo 3.9 miliona eura dugovanja. Spomenuti je konzorcij preuzeo klub, pravo na njegovo ime i sva marketinška prava.

Prodan je i stadion koji se ranije zvao DSB stadion, po DSB Bank, bankarskoj instituciji kojoj je na čelu bio Dirk Scheringa, također i predsjednik kluba. Banka je u oktorbu prošle godine bankrotirala nakon što ju je država odbila sanirati. Novi vlasnik kupio je stadion za povoljnih 15 miliona eura, te ga iznajmio klubu za 900.000 eura godišnje. Ranije je AZ bio nominalni vlasnik stadiona, a na godinu je za tu privilegiju morao otplaćivati ratu kredita u iznosu od 2.7 miliona dolara.

Financijsko ozdravljenje kluba nastavit će se prodajom najboljih igrača, kao i novim zaduživanjem. Mogao bi biti prodan tako i prvi golman, Argentinac Sergio Romero.

Prošlu je sezonu Eredivisieja raniji holandski prvak završio na petom mjestu s 26 bodova zaostatka za prvakom Twenteom.

Vezani članci