Nogomet
10

Autogol McAuleya odveo Vels u četvrtfinale, Sjeverna Irska ispala

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
U drugoj utakmici osmine finala Evropskog prvenstva u Francuskoj Vels je na Parku Prinčeva minimalnim rezultatom 1:0 savladao Sjevernu Irsku.

Sudar dvije otočke selekcije pripao je Velsu koji je u ovu fazu takmičenja stigao osvajanjem prvog mjesta u grupi B ispred Engleske, Slovačke i Rusije, dok je Sjeverna Irska osminu finala izborila osvajanjem trećeg mjesta iza Njemačke i Poljske, te ispred Ukrajine.

Moglo se očekivati da utakmica neće donijeti lepršavu igru i visok tempo što se zapravo i desilo. Oba tima igraju isključivo reaktivan fudbal i fokusiraju se na kontranapade tako da niko ni ovaj put nije igrao otvorenog garda.

Interesantno, meč je odlučio igrač koji je postigao prvi gol na evropskim prvenstvima za Sjevernu Irsku Gareth McAuley kada je u 2. kolu pogodio u pobjedi Sjeverne Irske nad Ukrajinom (2:0). Sjeverna Irska je zahvaljujući pobjedi u tom meču prošla grupnu fazu. Ovaj put McAuley je postigao autogol i Sjeverna Irska je ispala.

Sjeverna Irska je bolje otvorila meč i preko Stuarta Dallasa zaprijetila u 10. minuti. Mreža se zatresla devet minuta kasnije kada je Ramsey pogodio za Vels, ali iz ofsajda tako da je gol opravdano poništen.

Veliku šansu imala je Sjeverna Irska u 22. minuti kada je Ward šutem sa distance natjerao Hennesseyja na izvanrednu intervenciju.

Nakon toga, do kraja poluvremena nije bilo više uzbuđenja, a igrač od kojeg se najviše očekivalo Gareth Bale poluvrijeme je završio sa jednim udarcem. NI taj udarac nije išao u okvir gola Sjeverne Irske. Uz to, Bale nije kreirao nijednu šansu i imao je samo 52,5 posto tačnost pasova.

Vels je veoma dobru priliku imao u 53. minuti kada je Vokes šutirao glavom pored gola. Bale je na scenu stupio u 58. minuti kada je odlično šutirao iz slobodnog udarca sa oko 25 metara, ali obranio je McGovern.

Ponovo je tempo opao i izgledalo je da ćemo i u drugom meču osmine finala gledati penale, ali je onda McAuley postigao autogol u 75. minuti i Vels je poveo sa 1:0.

Do kraja nije bilo velikih šansi i Vels je ostvario historijski rezultat plasmanom među najboljih osam selekcija Evrope gdje će igrati protiv Belgije ili Mađarske.

Sjeverna Irska: McGovern, McAuley, J Evans, C Evans, Cathcart, Davis, Dallas, Norwood, Hughes, Ward, Lafferty.

Vels: Hennessey, Gunter, Taylor, Davies, Chester, A Williams, Allen, Ramsey, Bale, Ledley, Vokes.