Euro 2008
0

Austrijski nogometaši spremaju se uz pomoć visoke tehnologije

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Austrijska izabrana nogometna vrsta koristi nove tehnologije u pripremama za EURO 2008., a najnovije metode priprema obuhvaćaju i terapiju u hipoksijskoj komori.

U noći s ponedjeljka na utorak u Lindabrunn, gdje se reprezentacija nalazi na pripremama, isporučena je hipoksijska komora, koja predstavlja novost ne samo u nogometu.

U prostoriji od oko 60 četvornih metara simuliraju se uvjeti opskrbe kisikom slični onima na velikim visinama. Količina kisika može se precizno regulirati, a austrijski nogometaši odabrali su umjetne uvjete koji odgovaraju 2.500 metara nadmorske visine.

Liječnik nacionalne vrste Ernst Schopp izjavio je da nije riječ o simulaciji visinskog treninga.

"To nismo nikad namjeravali. Nije riječ o visini, nego o hipoksiji", naglasio je liječnik.

Schopp namjerava razgovarati sa svim igračima i "reći im da probaju" novi uređaj, ali nitko neće biti prinuđen da ga koristi.

Preporuča se 30 do 45 minuta boravka u komori, a pozitivni učinak navodno se javlja nakon 15 minuta. Igrači će u prostoriji moći čitati ili će biti podvrgnuti masaži, ali neće biti izloženi tjelesnom naporu.

Hipoksijska komora omogućuje nisku razinu opskrbe kisikom, koja potiče metabolizam. U tim uvjetima moguća je i bolja, dublja masaža mišića, tvrde liječnici.

Mobilna hipoksijska komora za austrijsku nogometnu reprezentaciju kupljena je uz financijsku potporu ureda austrijskog saveznog kancelara.