Nogomet
93

Austrijanci testiraju bh. selekciju: Vrijeme je za jedan dobar meč Zmajeva

Piše: Edin Isanović
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Nogometna reprezentacija BiH večeras u Beču igra prijateljsku utakmicu protiv Austrije. Nakon očekivane pobjede nad Andorom izabranici Mehmeda Baždarevića imat će mnogo ozbiljniji test. Bit će ovo prilika da šef državnog tima pruži šansu igračima koji do sada nisu imali priliku da se nametnu.

"Utakmica je važna i učinit ćemo sve da igramo što bolje. Znamo da protiv sebe imamo ekipu koja u kontinuitetu igra dobro i bit će to sasvim drugi protivnik u odnosu na Andoru. Radi se o dobroj ekipi koja je duže vremena na okupu. Igraju dobar nogomet, ali ne mislim da su oni veliki favoriti jer i mi imamo kvalitetan tim. Na nama je da pokažemo kako imamo argumente da im odgovorimo", kazao je na konferenciji za novinare selektor Baždarević.

Dodao je kako postoji mogućnost da neće igrati Lulić i Salihović. Na pitanje novinara da li će bh. selekcija igrati napadački, šef državnog tima je odgovorio:

"Možda ćemo malo promijeniti organizaciju da vidimo može li ekipa igrati u drugoj formaciji. Zadržat ćemo ideju napadačkog nogometa, ali da se možemo i braniti", kazao je selektor.

Nogometaš Sturma Anel Hadžić naglasio je kako su svi igrači zdravi i motivisani za meč protiv Austrije. Upravo je ovaj igrač svojevremeno nastupao za mlađe selekcije ove zemlje, ali je kasnije odlučio igrati za BiH.

Za dobar rezultat u državi podno Alpa trebat će ozbiljan pristup svih aktera. Posebno će u fokusu biti sredina terena, gdje će biti neophodna borba za svaki centimetar terena. Za pozitivan rezultat svi moraju odigrati optimalno. Podbaci li jedan ili dvojica, Austrija će to kazniti. Podbaci li više igrača, proći ćemo loše. Treba istaći da su se ekipi priključili Toni Šunjić i Semir Štilić.

U domaćem taboru sa dosta optimizma čekaju okršaj sa našim državnim timom. Selektor Austrijanaca Marcel Koller o BiH je govorio u superlativu.

"Situacija je nejasna, imaju vrhunske igrače među kojima trojica ili četvorica jednim potezom mogu odlučiti utakmicu. Ipak su peti na tabeli u grupi B. Kao tim izgledaju zrelo za plasman na Evropsko prvenstvo. Mi igramo dobro i vidi se napredak", rekao je selektor Austrije.

Zlatko Junuzović, reprezentativac Austrije, s nestrpljenjem očekuje ovaj meč. "U Austriji sam odrastao i dijelom sam Austrijanac. Veza sa BiH je malo slabija, ali korijeni su tamo. Za mene i moju porodicu sutrašnja utakmica je posebna. Za reprezentaciju Austrije meč protiv BiH je od velike važnosti iako se neće igrati za bodove", rekao je Junuzović.

Utakmica će se igrati na stadionu Ernst Happel koji prima 53 hiljade gledalaca, a Zmajeve će bodriti nekoliko hiljada navijača. Na FIFA-inoj rang-listi Austrija se nalazi na 23. mjestu, dok je BiH 30. Utakmica počinje u 20:30 sati uz direktan prijenos na FACE TV.