Nogomet
14

Austrija trijumfom nad Švedskom obezbijedila plasman u Francusku

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Devet susreta u grupama C, E i G kvalifikacija za Euro u Francuskoj naredne godine odigrano je večeras.

Reprezentacija Austrije ostvarila je ključni trijumf za plasman u Francusku, dok je nadomak velikoj smotri došao i tim Španije pobjedom nad Makedonijom u Skoplju.

Trijumf za prestiž u grupi C ostvarila je selekcija Bjelorusije nad Luksemburgom rezultatom 2:0. Dvostruki strijelac za pobjedu bio je Mikhail Gordejchuk.

Remi Slovačke i Ukrajine u kojemu nije bilo pogodaka iskoristila je Španija trijumfom nad Makedonijom u Skoplju minimalnim rezultatom uz pogodak Mate. Španija je lider grupe sa 21 bodom, Slovačka ima 19, a Ukrajina 16 bodova.

Selekcija Austrije trijumfom nad Švedskom na gostujućem terenu rezultatom 4:1 obezbijedila je plasman na Evropsko prvenstvo. Strijelci za pobjedu bili su Alaba iz penala, Harnik dva puta i Janko, dok je čast domaćina spasio Zlatan Ibrahimović.

Rusija je s visokih 7:0 nad Lihtenštajnom dospjela na drugu poziciju, dok je na trećoj ostala reprezentacija Švedske. U igri za baraž je i Crna Gora koja je kao gost bila bolja od Moldavije rezultatom 2:0. Pogotke za naše susjede postigli su Savić i Racu koji je zatresao sopstvenu mrežu.

Pobjedom nad Estonijom na domaćem terenu Slovenija je dospjela na treće mjesto u grupi G sa 12 bodova, tri manje drugopasirane Švicarske koja je večeras poražena od Engleske rezultatom 2:0. Strijelci za Gordi Albion bili su Kane i Ronney iz penala. U istoj grupi Litvanija je uz mnogo muke porazila San Marino rezultatom 2:1.

Kvalifikacije za Euro:

Bjelorusija – Luksemburg 2:0 Engleska – Švicarska 2:0 Lihtenštajn – Rusija 0:7 Litvanija – San Marino 2:1 Makedonija – Španija 0:1 Moldavija – Crna Gora 0:2 Slovačka – Ukrajina 0:0 Slovenija – Estonija 1:0 Švedska – Austrija 1:4