Europa liga
0

Atletico slavio na Anfieldu

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
U hamburškoj Nordbank Areni 12. maja će nogometaši madridskog Atletica i londonskog Fulhama odlučivati o novom pobjedniku Europa lige, koju je prošle godine osvojio Šahtar.

Atletico je na Anfieldu spriječio englesko finale na sjeveru Njemačke, makar je Liverpool osamnaest minuta prije kraja produžetaka bio s obje noge u finalu. No, Urugvajac Diego Forlan je pogotkom odlučio dramatičan ogled ove dvije momčadi.

Reyes je u 102. minuti odlično obavio cijeli posao na desnoj strani i lijepo ubacio u šesnaesterac gdje Forlanu nije bilo teško zabiti loptu pod prećku za tada 2-1. Liverpoolu je u tom trenutku trebao pogodak za prolaz dalje, no ostalo je i premalo snage i znanja u završnici za igrače Liverpoola, koji praktički nisu opasnije zaprijetili nakon tog primljenog pogotka.

Nakon 1-0 poraza u Madridu, igrači Liverpoola su u transu započeli revanš. Već u 15 sekundi meča je Izraelac Benayoun opasno zaprijetio De Gei, te je naznačio na koji će se način odvijati ova utakmica. No, nakon još nekoliko poluprilika invazija Liverpoola na suparnika je stala.

U 44. minuti Anfield je ipak proključao. Benayoun je ubacio u šesnaesterac, a na desetak metara je loptu dočekao Talijan Aquilani, te je u laganom padu, poluvolejem desnom nogom, pospremio u mrežu.

Tih 1-0 je donekle uspavalo obje momčadi u nastavku, a pogotovo su momčadi postajale sve opreznije kako se ulazilo u završni dio regularnog vremena. Pravih šansi nije niti bilo, a u produžecima je krenuo novi stampedo, prema gostujućim vratima.

Najbolji igrač na ogledu Yossi Benayoun je u 95. minuti postigao gol za 2-0 nakon što je izbjegao ofsajd-zamku. Leiva je lijepo ubacio u prostor, a Benayoun je kraj Gee poslao loptu u suprotni kut. Samo sedam minuta kasnije dogodila se akcija Reyesa i Forlana za 2-1, a u drugom produžetku je Atletico propustio priliku za postizanje još pogodaka (Simao Sabrosa, Agüero...) čime bi i prije kraja riješili pitanje drugog finalista Europa lige.

Liverpool tako sezonu završava s nizom neuspjeha. Ispadanjem u Ligi prvaka i sada Europa ligi, bez FA Cup ili Carling Cup trofeja, kao i mogućnosti da kroz četvrto mjesto Premiershipa iduće sezone vidi opet Ligu prvaka.

Europa liga, polufinale:

Liverpool - Atletico 2-1, 1-0 (Aquilani 44, Benayoun 95 / Forlan 102) (prva utakmica: 0-1)