Nogomet
5

Atletico savladao Valenciju sa 4:2, Sporting - Athletic Bilbao 2:1

Piše: J. H.
Detalj sa utakmice Atletico Madrid - Valencija (Foto: AFP)
U večerašnje dvije prve polufinalne utakmice sastali su se Atletico iz Madrida i Valencija, te Sporting iz Lisabona i Athletic Bilbao. U duelu dva španska tima, Atletico je savladao Valenciju rezultatom 4:2, dok je Sporting pobijedio Athletic iz Bilbaa sa 2:1.

Atletico Madrid - Valencija 4:2

U večerašnjem duelu dva španska tima u okviru polufinala Evropske lige na stadionu Vicente Calderon, domaći tim je od samog početka utamice krenuo ofanzivno ka golu valencije.

U devetoj minuti Radamel Falcao pokušao je ugroziti gol gostujućeg tima, ali je Diego Alves uhvatio loptu napadača Atletica iz Madrida. Nekoliko sekundi kasnije, drugi napadač Madriđana, Adrian mogao je dovesti svoj tim u vodstvo, ali je ponovo Alves odbranio šut mladog Španca.

Madriđani su i u nastavku napdali gol Valencije. U 18. minuti, domaći tim došao je do vodstva. Arda Turan je odlično prošao po desnoj strani i uposlio Falcaa koji je bez problema poslao loptu u mrežu Diega Alvesa.

U 36. minuti, Turan je imao odličnu priliku da povisi rezultat na 2:0, ali nije uspio uhvatiti loptu koju mu je poslao Ricardo Costa. Turan je ponovo okušao svoj šut u 44. minuti, ali je lopta otišla pored gola.

Ipak, igrači Valencije igrali su strpljivo i čekali svoju priliku koju su i dobili na samom kraju prvog poluvremena. Nakon izvedenog kornera, Rami je spustio loptu za Jonasa koji je bez problema savladao golmana Atletica Courtoisa.

Odmah na otvaranju drugog poluvremena, domaći navijači imali su razlog za slavlje na tribinama stadiona Vicente Calderon. Na ubačaj Brazilca Diega, loptu u mrežu Alvesa poslao je Miranda. Pet minuta kasnije, Atletico je vodio sa 3:1 zahvaljujući golu Adriana.

U 61. minuti gosti su imali priliku smanjiti zaostatak, ali je Courtois ponovo odbranio. Jedan od najopasnijih igrača Madriđana Arda Turan mogao je u 67. minuti povećati na 4:1 ali je ponovo golman Šišmiša odlično odbranio.

Diego Alves spasio je ponovo svoj tim od debakla u 71. minuti nakon šuta veznjaka Madriđana Diega. U 78. minuti vidjeli smo jedan od najljepših golova u Evropskoj ligi. Falcao je ljevicom sa preko 18 metara savladao nemoćnog Diega Alvesa. Bio je ovo deseti gol napadača Atletica u ovom takmičenju.

Da Valencija ne doživi potpuni debakl u Madridu, potrudio se Ricardo Costa koji je u sudijskoj nadoknadi smanjio rezultat na 4:2. Odlična utakmica na Vicente Calderonu u Madridu u kojoj je pobijedio Atletico rezultatom 4:2.

Sporting - Athletic Bilbao 2:1

Treći španski polufinalista Evropske lige večeras je igrao u Lisabonu protiv domaćeg tima Sportinga. Prvu priliku imao je domaći tim preko Izmailova koji je šutirao preko gola. Nakon toga Sportingovi igrači Insua i Van Wolfswinkel su pokušali ugroziti gol gostujuće ekipe, ali je Iraizoz bio na visini zadatka.

Nakon prvih desetak minuta u kojima je Sporting imao više od igre, Španci su preko Llorentea, De Marcosa i Herrere zaprijetili domaćem golmanu. No, sva trojica su bili neprecizni. Susaeta je također u 40. minuti pokušao postići gol, ali se rezultat nije mijenjao. Prethodno, lijepu priliku imao je Joao Pereira za ekipu Sportinga.

U 54. minuti gosti iz Baskije došli su u vodstvo zahvaljujući golu Jona Aurtenetxea. Nakon toga, Sporting je tražio poravnanje do kojeg su došli u 76. minuti preko Insue. Samo četiri minute kasnije, Sporting je vodio protiv Athletica zahvaljujući golu Španca Diega Capela.

Do kraja utakmice, rezultat se nije mijenjao. Veliki preokret napravili su Portugalci i pobijedili gostujuću ekipu rezultatom 2:1.

Evropska liga, prve polufinalne utakmice :

Atletico Madrid - Valencija 4:2 Sporting - Athletic Bilbao 2:1