Falcao dvostruki strijelac
85

FOTO+VIDEO / Atletico Madrid u španskom finalu osvojio Evropsku ligu

Piše: N. J.
(Foto: AFP)
Visokom pobjedom od 3:0 tim Atletico Madrida osvojio je Evropsku ligu. U španskom finalu ovog takmičenja u Bukureštu ništa im nije mogao dobro poznati rival, Athletic Bilbao.

Madridski tim došao je u vodstvo već u sedmoj minuti golom sjajnog Falcaa, koji je i ovog puta briljirao.

Sjajni kolumbijski napadač svoje dobro raspoloženje potvrdio je i u 34. minuti povisivši na uvjerljivih 2:0, nakon asistencije Turana. To je bio i rezultat prvih 45 minuta.

Tim iz Bilbaa pokušavao je smanjiti prednost svojih večerašnjih rivala, ali im to nije pošlo za rukom do kraja utakmice. Pred sam kraj, u 85. minuti, Diego je stavio tačku na i, pogodivši za konačnih Atletico Madrid - Athletic Bilbao 3:0.

Za napadača Falcaa finale je imalo posebnu važnost. S nova dva gola postao je najbolji strijelac Evropske lige ove sezone, ali i prvi u historiji kojem je to uspjelo dvije sezone zaredom. Prošle sezone postigao je u ovom takmičenju 17 golova u dresu Porta.

Atleticu je ovo bilo šesto evropsko finale, a drugo u Evropskoj ligi. Prije dvije godine ekipa iz Madrida je bila bolja od Fulhama, a osvojila je i Kup kupova 1962. godine. Ostala tri finala su izgubili - 1963. i 1986 u Kupu kupova, te 1974. u finalu Kupa prvaka od Bayerna.

Baskima je ovo bilo drugo finale. I u prvom pokušaju, 1977. godine su izgubili u Kupu UEFA od Juventusa.