Peace Cup
0

Aston Villa osvojila naslov pobjedom nad Juventusom

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Nogometaši Aston Ville pobjednici su Peace Cupa, turnira 12 timova koji se posljednjih deset dana igrao u Španiji. Englezi su u finalu nakon izvođenja jedanaesteraca s 4-3 savladali Juventus.

Premda su Torinezi bili bolji veći dio utakmice i imali više prilika, u osnovnih se 90 minuta nijednom lopta nije našla u mreži.

U produžecima se igralo vrlo mlako, umor je očito bio jači od želje za pobjedom, tako da su igrači jedva čekali kaznene udarce. Želju im je ispunio sudac Kevin Blom koji je posve neočekivano odsvirao kraj već u 117. minuti. Na upozorenja da se treba još igrati, Nizozemac se zbunio, počeo provjeravati svoj sat, ali je konačno odlučeno da nema nastavka.

Prvi je s bijele tačke za Aston Villu pogodio Bannan, a odmah potom je golman kluba iz Birminghama Bradley Guzan odbranio udarac Iaquinti. No, Englezi to nisu odmah iskoristili jer je njihov sljedeći izvođač Sidwell također bio neuspješan, a stvari je na početak vratio Trezeguet.

Lowry i Young, odnosno Amaury i Melo bili su sigurni, da bi Buffon odbranio udarac Herdu. No, na isti je način uzvratio i Guzan, odbranivši udarac Del Piera. Cuellar je donio Villi u novo vodstvo, a koju sekundu kasnije se pokazalo i naslov, pošto je Guzan zaustavio i udarac Legrottaglie.

Peace Cup, finale:

Aston Villa – Juventus 4-3 (0-0)