"Komitet otvorio vrata destruktivcu"
0

Asocijacija sportskih novinara protiv Ćorsovića

Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Asocijacija sportskih novinara Federacije Bosne i Hercegovine uputila je protestnu notu Komitetu za normalizaciju stanja u Nogometnom savezu Bosne i Hercegovine, na čelu sa Ivicom Osimom, ne slažući se imenovanjem Dragiše Ćorsovića na mjesto predsjednika Komiteta za medije.

Iz asocijacije su istakli da je Komitet ovim "visoko postavio letvicu vlastite licemjernosti", te dodaju: "Od UEFA-e odabrani i od logike i rezonovanja očito potpuno 'nevini' članovi Komiteta, ovim potezom definitivno su pokazali da imaju kratko pamćenje. Ukoliko 'vrate film' i pogledaju u blisku prošlost, onda će jasno vidjeti da je Dragiša Ćorsović na Radio-televiziji Republike Srpske danima prije, a i nakon održavanja Skupštine Nogometnog saveza BiH, radio specijalne emisije u kojima je sa ciljano odabranim gostima, svojski branio tezu da se ne trebaju usvojiti neophodne izmjene i dopune statuta, zbog kojih će kasnije UEFA i FIFA suspendirati bh. kuću nogometa."

U saopštenju za javnost dalje navode da "umjesto da se takvim destruktivcima zatvore vrata, Komitet za normalizaciju ih je Ćorsoviću širom otvorio".

"Radi se o osobi koja je odavno (ne po dobru) poznata sportskim poklonicima u našoj državi. Ćorsović je 'slavu' stekao za vrijeme agresije na našu domovinu, komenitrajući na paljanskoj televiziji španski El clasico Real – Barcelona, uporno ignorisao sjajnog golgetera Blau Grane i kasnije bh. reprezentativca Mehu Kodru, ne želeći da mu spomene ime, oslovljavajući ga 'igrač sa brojem devet'. Ćorsović se nije puno promijenio ni u miru. Jednakom žestinom mrzi sve što ima veze sa Bosnom i Hercegovinom. Ignoriše svaki uspjeh našeg državnog nogometnog tima, a u svojim televizijskim prilozima veliča sportiste i reprezentacije druge, nama susjedne države. Nije mjera propasti jednog društva u tome što u njemu postoje šovinisti, rasisti, nacionalisti... jer takvi postoje u svakom društvu. Međutim, u zdravim društvima, oni su potpuni marginalci, prezreni od ogromne većine građana, objekti interesa pravne države koja se protiv njih efikasno bori zakonima o širenju rasizma i ksenofobije", stoji u saopštenju.

Asocijacija sportskih novinara FBiH smatra da je "tragedija naše države, a i Komiteta za normalizaciju što su stavovi Dragiše Ćorsovića i njemu sličnih postali društveno prihvatljivi" i pita se "kakva budućnost čeka nogomet u BiH i one koji bi ga trebali voditi ako će Ćorsović biti perjanica ovdašnjeg sportskog novinarstva - čime ga je svojom odlukom počastio Komitet - vidjet će se vrlo brzo".

"Već na narednim izborima, kada bi Komitet trebao da polaže prvi pravi ispit. Do tada, sigurno je da će i sportski novinari iz Federacije BiH dobro preispitati jesu li baš oni 'na istom zadatku ozdravljenja bh. nogometa', kako se često može čuti od članova Komiteta za normalizaciju, ili je to upravo Dragiša Ćorsović", navedeno je na kraju.