Nogomet
116

Asmir Suljić ispraćen ovacijama, u dresu Sarajeva davao je više od maksimuma

Piše: Edin Isanović
Asmir Suljić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Asmir Suljić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Asmir Suljić upisao je u subotu 100. nastup za Bordo tim. Sarajevo je slavilo 2:0 protiv Olimpica, a popularni Šejtan ovacijama sa tribina ispraćen je sa stadiona Otoka. Suljić će svoju karijeru nastaviti u Mađarskoj u dresu Ujpesta.

Asmir je, bez dvojbe, bio jedan od najboljih veznjaka Premijer lige BiH. Igrač lucidnih poteza i dodavanja koji je ponekad, zbog viška poteza, nervirao navijače. Prodorno krilo koje je u svakom trenutku moglo nanijeti štetu protivničkoj odbrani. Odlikuju ga brzina, borbenost i tehničko znanje.

Nametnuo se kao vođa i osvojio publiku

Inače, Suljić je na Koševo stigao prije nekoliko godina kao izuzetno nadaren nogometaš. U to vrijeme je prvi šef struke bio Mirza Varešanović. Iz utakmice u utakmicu, igrač zavidnih trkačkih sposobnosti, dobijao je priliku da zaigra. Vremenom je dokazao da su tada iz Butmira doveli pravog igrača i da će biti istinsko pojačanje.

Dolaskom Jiržija Plišeka na kormilo Sarajeva postao je, uz Damira Kojaševića, glavni nogometaš. Bio je važna karika i za vrijeme mandata Dragana Jovića, ali vjerovatno najbolje partije pružao nakon što se na najveći stadion vratio Husref Musemić. Ovaj iskusni strateg svojim savjetima pomogao je Suljiću koji je naporno radio svakog dana.

Cijela priča u igri Sarajeva vrtjela se oko sjajnog Suljića. Preuzeo je odgovornost, nametnuo se kao vođa ekipe i definitivno osvojio publiku. Osim što je dodatno oduševio navijače, činjenica je da je uklizavao, da se bacao na svaku loptu, da je za bordo dres davao više od maksimuma. Igrao je do krajnjih granica svojih mogućnosti.

Suljić: Ekipa sa pojačanjima može do titule

Koliko su ga na kraju cijenili pristalice bordo tima najbolje se oslikalo kada je Sarajevo eliminisano od Kukesija iz Evropske lige. Ogorčeni navijači samo su njemu aplaudirali nakon ispadanja.

Kada je potpisao za Ujpest, za koji je nekada nastupao bivši nogometaš tim sa Koševa Emir Granov, Asmir je podvukao.

"Vjerujem da ekipa neće biti slabija kad odem. Želja mi je da bude snažnija i da osvoji titulu. Stigla su i pojačanja, pa se nadam da će to sve izgledati još bolje", rekao je nedavno za Klix.ba Suljić koji je proteklih godina navijačima Sarajeva priređivao minijature, atraktivne akcije i driblinge.

Sarajevsku publiku dizao je na noge, a za sve urađeno ispraćen je dostojanstveno, kako je i zaslužio.