Nogomet
12

Asmir Begović osnovao fondaciju za pomoć djeci

Klix.ba
Asmir Begović
Asmir Begović
Bh. nogometni reprezentativac i golman engleskog premijerligaša Stoke Cityja, Asmir Begović, osnovao je svoju Fondaciju ABF, koja će u budućnosti pomagati djeci.

Cilj Fondacije ABF je prikupljanje novca i finansiranje različitih ustanova koje će pomoći djeci u oslobađanju od stresa, skloniti ih sa ulica i motivisati da se bave sportom. Begovićeva fondacija će pomagati djeci u Engleskoj i BiH.

"Želimo izgraditi ili renovirati ustanove koje će pomoći djeci da budu aktivnija i društvenija. Ukoliko izgradimo barem jedno igralište, to će biti sjajno. Ako uspijemo napraviti njih 10, onda još bolje. U BiH postoji projekt za Specijalnu olimpijadu, u kojem želimo izgraditi višenamjenske prostore kako bi sportisti mogli trenirati. BiH treba pomoć na mnogim poljima. Sjajna je stvar to što smo se kvalifikovali na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine. To je najveći događaj u zemlji. obradovali smo sve, a to nam je i bila motivacija da ostvarimo taj uspjeh", izjavio je Begović.

Njegova fondacija se neće bazirati samo na nogometu.

"Ne želimo se bazirati samo na nogometu. Važno je prisustvo i ostalih sportova. Ja lično ih volim sve. Ako se otvori mogućnost za izgradnju teretane, teniskog terena ili bazena, učinit ćemo to", kazao je bh. reprezentativac.

Novac će biti prikupljan organizovanjem različitih događaja, kao što je bio jučerašnji, na kojem su mnoge kompanije, pojedinci, pa i sam Begović, donirali novac.

Asmir je rekao da će njegova porodica, koja neumorno radi u korist fondacije, pregledati sve zahtjeve i onda odlučiti kome će donirati novac.

Zbog svoje velikodušnosti Begović je dobio pohvale sa svih strana.

"Baš kada ste pomislili da Asmir Begović ne može biti bolji čovjek nego što trenutno jeste, on vas iznenadi i pokrene svoju fondaciju za pomoć djeci. Svi koji su upoznali Begovića znaju da se radi o jednom od najljubaznijih i najinteligentnijih nogometaša na svijetu, tako da ne čudi to što je odlučio potruditi se i pomoći djeci", piše portal Stokesentinel.co.uk.

Asmir je objasnio odakle dolazi njegova motivacija.

"Sretan sam što živim svoj san i igram nogomet koji mi je mnogo dao. Razmišljao sam šta bih mogao uraditi kako bih pomogao djeci, jer sam uvijek uživao u tome. Bilo je potrebno nekoliko mjeseci da pokrenem fondaciju. Srećom, sada možemo učiniti mnogo dobrih stvari kako bismo im pomogli", izjavio je Begović.

Spekuliše se da bi ga fondacija mogla još čvršće vezati za Stoke, no, Begović to nije potvrdio.

"Nikad ne znate šta se može dogoditi u nogometu, ali moja porodica i ja smo se uklopili u ovu sredinu. Najvažnije je raditi i pomagati ljudima".

Više informacija o Begovićevoj fondaciji možete pronaći ovdje.