Nogomet
6

Asmir Begović: Napravio sam pravi izbor birajući da igram za BiH

Anadolija
Asmir Begović (Foto: Klix.ba)
Asmir Begović (Foto: Klix.ba)
Ugledni američki časopis "Eight by Eight" je u posljednjem broju objavio razgovor s golmanom reprezentacije Bosne i Hercegovine (BiH) i engleskog Stokea Asmirom Begovićem.

Begović je uoči odlaska na prijateljsku utakmicu s Egiptom u Innsbrucku govorio zašto je odabrao BiH, a ne Kanadu s kojom je počeo međunarodnu karijeru i prvom meču na Mundijalu protiv Argentine.

Begović je rekao kako njemu i saigračima prvi nastup na velikom takmičenju znači "doslovno sve".

"Teško je opisati riječima šta takav uspjeh znači igraču. Ostvariti plasman na Svjetsko prvenstvo je ogroman uspjeh kako igračima tako i zemlji. Nakon svih godina muke i boli, radost koju smo ljudima donijeli je velika stvar za nas", rekao je Begović.

Prvi golman engleskog premijerligaša Stokea Begović kaže kako su Zmajevi dobili odličnu grupu.

"Ispred nas su neke sjajne utakmice kojima se radujemo i mi smo veoma uzbuđeni što smo dio svega", rekao je Begović.

Golman rođen u Trebinju je rekao kako nije imao mnogo sjećanja na domovinu koju je napustio kad je imao četiri godine.

"Ono što je ostalo je bosanski način života. Roditelji su insistirali da razgovaramo na bosanskom kod kuće, tako da smo bili povezani s bosanskom kulturom i tradicijom", rekao je Begović.

On je kazao kako je, više od svega, želio nastupati za domovinu. Dodao je kako se nikada nikome nije želio pravdati za svoju odluku.

"Uvijek sam znao da sam napravio pravi izbor birajući BiH", rekao je Begović, kazavši da je njegova porodica oduševljena izborom.

Begović je rekao kako se raduje prvom meču na Marakani protiv Argentine.

"Ne možete igrati veću utakmicu od ove. Mi nemamo šta izgubiti, jer nam je ovo prvi nastup na prvenstvu i to ćemo pokušati iskoristiti", rekao je Begović.