Nogomet
1.5k

Asim Ferhatović Hase je na današnji dan odigrao posljednji meč za Sarajevo

Piše: Edin Isanović
Jedan od najboljih nogometaša FK Sarajevo Asim Ferhatović Hase odigrao je na današnji dan prije 48 godina posljednju utakmicu u dresu Bordo tima.
Koševski premijerligaš je tog 16. oktobra 1966. godine gostovao na Kantridi. U to vrijeme klub za koji je nastupao Hase pred okršaj sa Rijekom bio je lider jugoslovenskog prvenstva.

Sarajevo je utakmicu počelo u sljedećem sastavu: Sirćo, Fazlagić, Bajić, Jesenković, Biogradlić, Muzurović, Prodanović, Musemić, Ferhatović, Prljača, Antić. Sarajevo je tako već od prvog minuta krenulo s jednim ciljem, da ostvari pobjedu, a već u 3. minuti bilo je 0:1.

No, samo malo kasnije desio se momenat koji je odlučio o kraju jedne blistave karijere. Igrala se 15. minuta susreta, kada je jedan domaći igrač oštro startovao na Haseta, koji je zbog povrede morao napustiti teren. Zamijenio ga je Sreten Šiljkut, a Sarajevo je i nakon Hasetovog izlaska nastavilo sa sjajnom igrom. Do kraja susreta mrežu Rijeke su pogodili Musemić, Prljača, te upravo Šiljkut, za konačnih: Rijeka - Sarajevo 0:4. U ovoj sezoni tim sa Koševa osvojio je prvu naslov prvaka Jugoslavije.

"Dobro se sjećam okršaja na Kantridi. Haseta je povrijedio igrač koji se zvao Brnjac. Kada smo se vraćali u autobusu prema Sarajevu noga mu je bila toliko natekla da se naslućivalo da više neće moći igrati. Ipak, ja sam duboko vjerovao da će se vratiti na teren, jer je volio nogomet, a u narednom kolu na megdan nam je dolazila Crvena zvezda. Međutim to se nije desilo. Utakmicom u Rijeci Asim je, nažalost, završio karijeru", kazao je u jednom od intervju za naš portal Ibro Biogradlić, koji je bio Hasetov saigrač.

Biogradlić napominje da je Ferhatović prije i iznad svega bio čovjek kojem su jednom zauzeta načela bila i ostala svetinja. Nogomet je shvatao kao zabavu.

Svim navijačima Sarajeva i danas je u sjećanje urezana njegova izjava:

"Ne mogu, brate ja, igrati za novac i slušati kako trebam igrati. Hvala im. Bili su korektni i nisu mi pravili probleme. Rekao sam im da ja mogu igrati samo u Sarajevu", naglasio je Hase ono što su neki novi klinci oslikali na zidu pomoćnog stadiona Koševo kao podsjetnik na romantičnu privrženost Haseta svom gradu i klubu.

Asim je za Bordo tim odigrao je 600 utakmica, od toga 422 prvenstvene. Ukupno je postigao oko 400 golova. Najveći bh. stadion danas nosi njegovo ime. Jedna ulica u Sarajevu također, a organizuje se malonogometni turnir u njegovu čast.

Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba

Ljudina, majstor, genijalac, zaljubljenik u bordo boju. Igrao je iz ljubavi, nije mogao bez Sarajeva. Bio je čovjek izuzetne karizme i vanserijskog talenta, istinski idol. Uživao je u druženju s dragim mu "običnim" ljudima. Imao je prijatelje od prosjaka do bogataša. Bio je jedinstven i izuzetne harizme – Asim Ferhatović Hase.