Carlo Ancelotti
0

"Ashley Cole je trebao biti na popisu za Zlatnu loptu"

Totalsport
Carlo Ancelotti (Foto: AP)
Carlo Ancelotti (Foto: AP)
Na suženoj listi od 23 nogometaša, koja konkuriraju za ovogodišnju nagradu FIFA-ina Zlatna lopta, samo se nalazi jedan klasični odbramebni nogometaš.

U pitanju je Carles Puyol, igrač Barcelone i španske reprezentacije. Pod obrambene igrače još se mogu smatrati tri beka koja su na toj listi, a u pitanju su Nijemac Philipp Lahm, te Brazilci Maicon i Dani Alves.

Carlo Ancelotti, trener londonskog Chelseaja je pomalo ljut što se na toj listi nije našao njegov igrač iz kluba, 29-godišnji Ashley Cole.

"Znam da bi većina ljudi rekla da je Ashley Cole najbolji lijevi bek na svijetu. Njegova kvaliteta je ogromna i nije mi jasno zašto se ne nalazi na listi nogometaša koji konkuriraju za dobijanje Zlatne lopte", rekao je talijanski strateg uz nastavak:

"Nogomet je vrlo često nepravedan prema odbrambenim igračima. Kada je nagrađivanje u pitanju, onda pogotovo dolazi do razdora između tih nogometaša i veznjaka ili napadača. Pa, velemajstor Paolo Maldini nikada nije dobio tu nagradu samo zato što je čovjek iz odbrane. No, to ne bi smjelo biti presudno", završio je Ancelotti.

Jedini odbrambeni igrač koji je nagrađen Zlatnom loptom za najboljeg svjetskog nogometaša u određenoj godini je Talijan Fabio Cannavaro koji je tu nagradu dobio 2006.