Nogomet
11

Arsenalu treba čudo protiv Monaca, Spahićev Bayer brani prednost protiv Atletica

Piše: D. B.
Trening Atletico Madrida (Foto: EPA)
Večeras se igraju dvije uzvratne utakmice osmine finala Lige prvaka, a sastaju se Monaco i Arsenal te Atletico Madrid i Bayer Leverkusen.

Monaco - Arsenal

Nakon šokantnog poraza na Emiratesu od Monaca rezultatom 1:3, nogometaši Arsenala imaju veoma težak zadatak u revanšu osmine finala Lige prvaka. Topnici nikad nisu izgubili na tlu Francuske, gdje imaju omjer od sedam pobjeda i tri remija. Kada je riječ o dvomečima protiv Francuza, engleski tim ima četiri pobjede.

Monaco traži svoje prvo četvrtfinale još od sezone 2003/2004. Bila je to sezona u kojoj je Monaco stigao do finala elitnog evropskog takmičenja. Omjer protiv engleskih timova je tri pobjede, remi i poraz.

Kada je riječ o Arsenalu, u opasnosti od suspenzije su Flamini, Nacho Monreal i Ozil. Menadžer Arsenala Arsene Wenger ne može računati na Jacka Wilsherea, Debuchyja i Artete.

Što se tiče Monaca, Yannick Ferreira-Carrasco, Moutinho i Layvin Kurzawa su u opasnosti od suspenzije, dok je suspenziju odradio Toulalan. Od povrede se oporavio Carvalho, a u ekipi neće biti Raggija, Bakayoka i Traorea, koji su povrijeđeni.

Atletico - Bayer Leverkusen

Odlične igre Atletica na domaćem terenu su jasna poruka Bayeru iz Leverkusena da će se itekako namučiti u Španiji uprkos pobjedi u Njemačkoj u prvom susretu.

S druge strane, Apotekari sa mnogo samopouzdanja dolaze na gostovanje i brane prednost od 1:0. Chalhanoglu je postigao gol prvoj utakmici osmine finala, a njegov tim se nada da će se plasirati u četvrtfinale prvi put nakon sedam dosadašnjih pokušaja.

Atletico želi svoj sedmi plasman u četvrtfinale Lige prvaka, a za to će biti potrebna četvrta pobjeda u nizu na domaćem terenu u ovosezonskoj Ligi prvaka. Atleticov omjer protiv njemačkih klubova na domaćem terenu je deset pobjeda, dva remija i tri poraza. U posljednjih pet dvomeča sa njemačkim klubovima Atletico je bio uspješniji.

Leverkusen namjerava prekinuti niz teških poraza u osmini finala Lige prvaka. Omjer sa španskim klubovima je tri pobjede, dva remija i čak devet poraza.

U ekipi Atletica su suspendovani Godin i Tiago, a isto će se dogoditi Ansaldiju i Gabiju ako dobiju žuti karton u revanšu. Saul Niguez se oporavlja od povrede koju je zadobio u prvoj utakmici.

U redovima Apotekara suspenzija prijeti bh. reprezentativcu Emiru Spahiću i Sebastianu Boenischu. Omer Toprak je odradio kartone i bit će u konkurenciji za sastav. Lars Bender je propustio tri utakmice zbog povrede skočnog zgloba. Robbie Kruse se neće vratiti na teren do maja, a Jedvaja nema zbog povrede koju je zadobio tokom priprema u januaru.

Obje utakmice počinju u 20:45 sati.