Nogomet
0

Arsenal, Stuttgart i Olympiacos obavili pravi posao

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
U utorak je odigrano pet prvih utakmica zadnje kvalifikacijske runde za nogometnu Ligu prvaka. Najviše razloga za zadovoljstvo imaju Arsenal, Stuttgart i Olympiacos.

Sve tri momčadi proslavile su gostujuće pobjede s 2-0, te su praktički već osigurale plasman u najjače europsko klupsko nogometno natjecanje.

Arsenal je pobijedio na Celtic Parku u Glasgowu u susretu u kojem hrvatski reprezentativac Eduardo da Silva nije zaigrao. Štoviše, nije niti konkurirao za momčad. Bila je to tipična ''otočka utakmica'', puna tempa i žustrine, ali s malo konkretnih akcija prema protivničkom golu, pogotovo od strane domaće momčadi.

Menadžer Celtica Toni Mowbray pokušao je sa pet igrača u veznom redu onemogućiti Arsenalu razvijanje njegove poznate kombinatorike, u čemu je u prvom poluvremenu uglavnom i uspio, a ''topnici'' su do vodećeg pogotka stigli prilično sretno. Van Persie je iz slobodnog udarca kratko dodao Fabregasu na šut, Španjolac je opalio, a lopta se od Gallasovih leđa odbila u gol, sretno za Arsenal.

Domaćin se zbog nepovoljnog rezultata u prvom poluvremenu malo otvorio u nastavku što je momčadi iz sjevernog Londona omogućilo nešto više prostora u nastavku. I drugi pogodak je Arsenal postigao više sretno nego spretno, u 71. minuti. Nakon ubačaja Clichyja s lijeve strane, nisku i oštru loptu je Caldwell pospremio u vlastitu mrežu. Domaćini u cijeloj utakmici gotovo da nisu ozbiljnije zaprijetili Arsenalu.

Stuttgart je slavio u gostima kod rumunjske Timişoare s 2-0, a glavni posao ''švabe'' su obavile u razmaku od samo tri minute u prvom poluvremenu. U 28. minuti je Gebhart iskoristio jedanaesterac, nakon što je golman domaće momčadi Pantilimon oborio Maricu u kaznenom prostoru, a u 30. minuti je Hleb postavio konačnih 0-2. Statistika sugerira da domaćini ipak nisu igrali podređenu ulogu, osim u rezultatskom smislu. Timişoara je imala veći posjed lopte (53%) i više udaraca prema golu (15-12).

Olympiacos je u gostima s 2-0 svladao moldovski Šerif pogocima Dudua u 46. i Mitrogloua u 81. minuti. Křbenhavn je, pak, kao domaćin pobijedio APOEL iz Nicosije s 1-0 golom Pospecha u 54. minuti.

Najuzbudljivije je bilo na stadionu José Alvalade u Lisabonu, u kojem su domaći Sporting i Fiorentina odigrali 2-2. Gosti su poveli već u 6. minuti pogotkom Vargasa. No, Vukčević je u 58. minuti izjednačio, a odmah potom je dobio drugi žuti, odnosno crveni karton. Ipak, Sporting je i s igračem manje poveo u 66. minuti, a strijelac je bio Miguel Veloso. No, u 79. minuti je Gilardino majstorki prihvatio jednu loptu i desnicom je pospremio u mrežu pored istrčalog golmana domaće momčadi Ruija Patricija za konačnih 2-2, rezultat koji, dakako, Fiorentinu stavlja u ulogu favorita u uzvratu.

Liga prvaka, prve utakmice 4. pretkola:

Celtic – Arsenal 0-2 (Gallas 43, Caldwell 71 – ag) Timişoara – Stuttgart 0-2 (Gebhart 28 – 11 m, Hleb 30) Šerif – Olympiacos 0-2 (Dudu 46, Mitroglou 81) Křbenhavn – APOEL 1-0 (Pospech 54) Sporting – Fiorentina 2-2 (Vukčević 58, Veloso 66 / Vargas 6, Gilardino 79)