Nogomet
4

Arsenal preokretom stigao do trofeja FA Cupa

Totalsport
Nogometaši Arsenala pobjednici su 133. po redu finala engleskog FA Cupa. U finalu su sa 3-2 nakon produžetaka savladali Hull City i tako prekinuli trofejni post dug devet godina.
Foto: AFP
Foto: AFP

Vrlo atraktivnu utakmicu odigrali su Arsenal i Hull City na Wembleyju, a sjajno je otvorila autsajderska ekipa Stevea Bruce koja je nakon devet minuta igre vodila 2-0.

U 4. minuti James Chester je nakon asistencije Toma Huddlestonea petom proslijedio loptu u mrežu i savladao Lukasza Fabianskog. Dok se Topnici još nisu stigli doći sebi na semaforu je stajalo 2-0 za Hull City, a strijelac je bio Curtis Davies koji je malo iskosa s desne strane unutar peterca pospremio odbijenu loptu nakon što je Fabianski prethodno odbranio, ali ne i ukrotio jedan udarac glavom.

Arsenal je smanjio na 2-1 golom Santija Cazorle u 17. minuti, a omaleni Španac gol je postigao iz sjajnog slobodnog udarca u same rašlje s nekih 25 metara. Zanimljivo je da je Cazorla pucao u kut u koji je bio smješten Hullov golman Allan McGragor, ali je ovaj bio nemoćan. Rezultat se nije mijenjao do 71. minute kada je izjednačenje Topnicima donio Laurent Koscielny. Francuski stoper iskoristio je gužvu u šesnaestercu nakon jednog ubacivanja iz kornera i iz okreta s ruba peterca poslao loptu iz okreta ispod Hullovog golmana. Rezultat se potom nije mijenjao do kraja regularnog dijela, iako je Arsenal bio dominantna ekipa i stvarao je prilike. U nekoliko su navrata igrači londonskog kluba tražili i jedanaesterac, ali sudac Lee Probert ostao je nijem.

Foto: AFP
Foto: AFP

O pobjedniku se na kraju odlučivalo u produžecima. Trenutak odluke zbio se u 109. minuti kada je Arsenal kompletirao preokret golom Aarona Ramseyja. Zabio je Velšanin sjajan pogodak s nekih desetak metara, opalivši iz prve prizemno u bliži ugao loptu koju mu je petom ostavio Olivier Giroud.

Arsenalu je ovo prvi naslov nakon 2005. godine kada su posljednji put osvojili upravo FA Cup. Isto tako, ovo im je 11. naslov u ovom takmičenju, čime su se izjednačili s rekorderima takmičenja, Manchester Unitedom. Hull Cityju je plasman u finale najveći uspjeh. Prethodno su najdalje dogurali do polufinala 1930. 

FA Cup, finale:

Arsenal - Hull City 3-2, nakon produžetaka (Cazorla 71, Koscielny 71, Ramsey 109 / Chester 4, Davies 9)