Nogomet
23

Arsenal dočekuje Bayern, Roma protiv Bayera traži prvu pobjedu

Piše: D. B.
Trening Barcelone (Foto: EPA)
Večeras se igraju utakmice 3. kola Lige prvaka u grupama E, F, G i H.

Grupa E

BATE Borisov - Barcelona

U trećem kolu grupe E ekipa BATE Borisova će ugostiti sjajnu Barcelonu, pa se nada da će izbjeći sudbinu iz prošlog susreta u sezoni 2011/2012. kada je Barca pobijedila rezultatom 5:0 u Bjelorusiji. Trećeplasirani bjeloruski tim ima tri boda iz dvije odigrane utakmice i svaki sljedeći bod je bitan jer su u grupi još drugoplasirani Bayer s istim brojem bodova i posljednjeplasirana Roma s jednim osvojenim bodom.

U ekipi BATE-a neće biti povrijeđenog Rodionova, a za Barcu neće nastupiti Messi, Rafinha, a vjerovatno ni Iniesta.

Bayer Leverkusen - Roma

Bayer je drugi na tabeli s tri boda i sastaje se s Romom koja je nakon remija s Barcelonom poražena od BATE-a. Apotekari imaju šansu da na domaćem terenu drže odličan priključak za Barcom, dok Roma ima imperativ dobrog rezultata ukoliko želi ostati u borbi za nokaut fazu. U ekipi Rome očekujemo nastup bh. reprezentativca Miralema Pjanića, a kapiten reprezentacije BiH Edin Džeko se potpuno oporavio povrede koljena, pa je moguće da će zaigrati od prve minute. Legendarni Francesco Totti je također ranije zadobio povredu.

Što se tiče Leverkusena, još uvijek je povrijeđen Aranguiz, kao i Hilbert, a Jedvaj se oporavio.

Tabela:

  1. Barcelona 4
  2. Bayer Leverkusen 3
  3. BATE Borisov 3
  4. Roma 1

Grupa F

Arsenal - Bayern

Dva poraza u prva dva kola grupne faze donijela su velike probleme Arsenalu, koji se mora "vaditi" protiv supersnažnog Bayerna, koji je osvojio maksimalnih šest bodova. Dobra vijest za menadžera Topnika Arsena Wengera je povratak Oliviera Girouda, koji je odradio suspenziju. Međutim, Jacka Wilsherea neće biti do januara, a povrijeđen je i Danny Welbeck.

S druge strane, Bayern je u sjajnoj formi te je postao prvi bundesligaš sa devet pobjeda u prvih devet kola u sezoni. U grupnoj fazi ove sezone ima maksimalan učinak, koji namjerava sačuvati i na Emiratesu. Trener Bavaraca Josep Guardiola ne može računati na Arjena Robbena koji se oporavio od povrede, ali nije doputovao u London. Povreda je iz ekipe udaljila i Marija Götzea, a na raspolaganju od ranije nema Medhija Benatije. Franck Ribery i Holger Felix Badstuber su povrijeđeni, dok se Jan Kirchhoff uspio oporaviti.

Najveća prijetnja po gol Arsenala je napadač Robert Lewandowski koji je u sjajnoj formi, a u posljednjih sedam utakmica za klub i reprezentaciju postigao je čak 15 golova.

Dinamo Zagreb - Olympiacos

Nakon iznenađenja i pobjede protiv Arsenala na otvaranju grupne faze, Dinamo je teško poražen u Minhenu od Bayerna, koji je slavio rezultatom 5:0. Modri sada na Maksimiru dočekuju nimalo naivnog protivnika, grčki Olympiacos, a obje ekipe zasad imaju po tri boda. Ukoliko Dinamo napravi novo iznenađenje, ima se čemu nadati, posebno ako Arsenal ne pobijedi Bayern, a isto važi i za Olympiacos.

U ekipu Dinama se nakon suspenzije vraća Luka Milivojević. Što se tiče Olympiacosa, od povrede se oporavio Manuel da Costa, kao i Felipe Pardo te Domingues. Van terena su još uvijek Andreas Bouchalakis, Giannis Maniatis, a Esteban Cambiasso se povrijedio na treningu u nedjelju.

Tabela:

  1. Bayern 6
  2. Olympiacos 3
  3. Dinamo Zagreb 3
  4. Arsenal 0

Grupa G

Porto - Maccabi Tel-Aviv

Porto je privukao pažnju pobjedom nad Chelseajem, a sada ima priliku pobijediti poprilično slabašni Maccabi i nastaviti svoju borbu za mjesta koja vode u nokaut fazu. S druge strane, izraelski tim mora nešto napraviti ukoliko se želi boriti barem za treće mjesto, što će biti izuzetno teško.

U kombinaciji za utakmicu neće biti Portov igrač Andre Silva, kao ni Maicon, dok za Maccabi neće nastupiti Nosakhare Igiebor, Dejan Radonjić, Eli Dasa i Yuval Shpungin.

Dynamo Kiev - Chelsea

Kijevski Dynamo se zasad dobro drži, prvi je na tabeli sa četiri boda, a sada pred sobom ima težak izazov ekipu Chelseaja koja čini sve kako bi se iskupila svojim navijačima za loše rezultate ove sezone. Ukrajinci se neće uplašiti Plavaca i učinit će sve da ostanu neporaženi, dok menadžer Chelseaja Jose Mourinho vjerovatno razmišlja samo o pobjedi.

Tabela:

  1. Dynamo Kiev 4
  2. Porto 4
  3. Chelsea 3
  4. Maccabi Tel-Aviv 0

Grupa H

Zenit - Lyon

Zenit predvođen Brazilcem Hulkom igra sjajno ove sezone u Ligi prvaka, nakon dva kola ima maksimalan učinak, a cilj ruske ekipe je da nastavi s dobrim rezultatima i protiv neuvjerljivog Lyona, koji je na četvrtom mjestu s jednim osvojenim bodom. Trener Zenita Andre Villas-Boas ne može računati na povrijeđenog Igora Smolnikova.

Za Lyon neće zaigrati Aldo Kalulu, Kone, Henri Bedimo i Nabil Fekir.

Valencia - Gent

Pobjedom protiv Lyona je Valencia osvojila svoje prve bodove u grupnoj fazi i tako najavila svoju kandidaturu za nokaut fazu. Sada je protivnik belgijski Gent, koji ima bod i dva kola. Šišmiši žele pobjedu kojom bi nastavili trku sa Zenitom.

Tabela:

  1. Zenit 6
  2. Valencia 3
  3. Gent 1
  4. Lyon 1