Nogomet
55

Arsenal deklasirao Chelsea na Emiratesu

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
U derbiju 6. kola Premiershipa na Emiratesu je odigran londonski derbi između Arsenala i Chelseaja, a slavio je domaći tim rezultatom 3:0.

Kriza londonskih Plavaca se nastavila, jer sada imaju tri utakmice bez pobjede u Premiershipu i samo jedan osvojen bod u tom periodu.

Ovo je prva pobjeda Arsenala nad Chelseajem nakon devet ligaških utakmica. Chelsea je u tih devet mečeva ostvario šest pobjeda. Pored toga, Arsenal u prethodnih šest ligaških mečeva protiv Chelseaja nije postigao gol. U ovom meču za 40 minuta postigao je tri.

Sve je počelo katastrofalnom greškom Cahilla u 11. minuti kada je kao zadnji igrač odbrane izgubio loptu, a to je kaznio Sanchez pogodivši za 1:0. Samo dvije minute i 21 sekundu kasnije Walcott je završio prelijepu akciju domaćeg tima i na asistenciju Bellerina matirao Courtoisa za 2:0.

Može se reći da je pitanje pobjednika riješeno u 40. minuti kada je Ozil zajedno sa Sanchezom istrčao kontranapad i pogodio za 3:0.

Plavci su izgledali nemoćno i još jednom vrlo porozno u odbrani, a dvojac Cahill - Luiz odigrao je još jedan meč za zaborav. Interesantno, upravo je taj dvojac branio boje Plavaca u onom finalu Lige prvaka 2012. godine kada je savladan Bayern Minhen nakon penala.

U drugom dijelu meča gledaoci nisu vidjeli mnogo šansi, a najbliži pogotku Plavci su bili u 85. minutu kada je Batshuayi izašao jedan na jedan protiv Cecha, ali mu je češki golman odbranio udarac.

Arsenal sada ima četiri pobjede te po jedan poraz i remi u Premiershipu, dok Plavci imaju tri pobjede, remi i dva poraza.

Raspored 6. kola Premiershipa:

Manchester United - Leicester City 4:1 Bournemouth - Everton 1:0 LIverpool - Hull City 5:1 Middlesbrough - Tottenham 1:2 Stoke - WBA 1:1

Sunderland - Crystal Palace 2:3 Swansea -.Manchester City 1:3 Arsenal - Chelsea 3:0 West Ham - Southampton (17:00 sati, nedjelja) Burnley - Watford (21:00 sati, ponedjeljak)