Namještanje utakmica
0

Ante Šapina osuđen na pet i po godina zatvora

FENA
Glavni krivac u kladioničkom skandalu oko namještanja ishoda nogometnih utakmica Ante Šapina osuđen je u četvrtak u Bochumu na pet i po godina zatvora, a ta kazna izrečena je i drugooptuženiku Mariju Cvrtili. Glavni sudac pokrajinskog suda u Bochumu, koji je preuzeo slučaj zbog iskustva s gospodarskim kriminalom, Wolfgang Mittrup time nije ispunio zahtjev državnog odvjetništva koje je za Šapinu, koji je već 2005. osuđivan i kažnjen na dvije godine i 11 mjeseci zatvora zbog prijevara na kladionicama, tražilo sedam godina zatvora. Odvjetništvo je za Cvrtilu tražilo šest godina i devet mjeseci zatvora.

Saučesnik, slovenski državljanin Dragan M. osuđen je na godinu i po zatvora uvjetno.

Šapina je tokom procesa priznao namještanje u više od 50 nogometnih utakmica u periodu od 2008. do 2009. Na listi namještenih utakmica našli su se i susreti Evropske lige kao i susreti kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u nogometu. Šapina je od ovih namještanja preko kladionica ostvario dobit od 2,3 miliona eura.

Šapina je, u ovom procesu, 17 mjeseci proveo u pritvoru, a posljednjih sedmica se branio sa slobode.

Ovo je druga presuda u procesu koji njemački mediji nazivaju "najvećim kladioničkim skandalom svih vremena" i u kojem se vodi istraga protiv 3.000 osumnjičenika. U februaru su trojica sudionika namještanja rezultata osuđena na zatvorske kazne između tri i četiri godine.