Nogomet
6

Evropska liga / Aničić pogodio u pobjedi Astane, Medunjaninov Maccabi poražen kod Zenita

Piše: E. B.
Medunjanin u duelu sa Ben Haimom (Foto: AFP)
Medunjanin u duelu sa Ben Haimom (Foto: AFP)
Peto kolo Evropske lige počelo je utakmicama u 17 sati u St. Petersburgu, Astani, Istanbulu i Bakuu, a ukrajinska Zorja je i definitivno ostala bez ikakvih šansi za polazak u šesnaestinu finala.

Astana je savladala APOEL kod kuće sa 2:1 u grupi B i za ostanak šansi za prolazak u šesnaestinu finala treba joj da Olympiakos večeras ne savlada Young Boys. Gosti su poveli u 13. minuti preko Efrema nakon asistencije Aloneftisa. Samo dvije minute kasnije gosti su ostali sa igračem manje kada je direktan crveni karton dobio Astiz, a domaći tim je to uspio iskoristiti u 59. minuti kada je pogodio reprezentativac BiH Marin Aničić, a potom i Despotović u 84. minuti za 2:1. Aničić je u 89. minuti zaradio žuti karton zbog odugovlačenja igre. APOEL je i prije ovog kola obezbijedio plasman dalje.

Zenit je u grupi D sa 2:0 pobijedio Maccabi, za koji je 81 minutu odigrao reprezentativac BiH Haris Medunjanin. Gosti iz Izraela su prvi pogodili kada je u 27. minuti Lodiginovu mrežu zatresao Ben Haim, ali je njegov pogodak poništen zbog ofsajda.

Minutu prije kraja prvog poluvremena domaćin je došao u vodstvo. Mak je odlično uposlio Kokorina koji matira Rajkovića za 1:0. Konačnih 2:0 postavio je Keržakov u 90+1. minuti.

Zenit je i prije ovog kola obezijedio prolazak dalje, dok će Maccabi u posljednjem kolu protiv Dundalka kod kuće u međusobnom duelu odlučivati o drugom putniku dalje.

Fenerbahče je nadigrao Zorju sa 2:0 u grupi A, te je ukrajinska ekipa ovim rezultatom ostala bez šansi za prolazak u šesnaestinu finala, dok će se Fener plasirati ako večeras Feyenoord savlada Manchester United. Golove za Fenerbahče postigli su Stoch u 59. i Kjaer u 67. minuti susreta.

Anderlecht je sa 3:1 savladao Gabalu u gostima u grupi C. Domaćin se već nakon prošlog kola oprostio od daljeg takmičenja, dok se Anderlecht ovom pobjedom plasirao dalje. Golove su postigli Ricardinho iz penala u 15. za domaćina, te Tielemans za goste u 11., Bruno u 90. i Teodorczyk u 90+4. minuti.

Grupa A: Fenerbahče - Zorja 2:0, Manchester United - Feyenoord (21:05). Poredak: 1. Fenerbahče 10, Feyenoord 7, Manchester United 6, Zorja 2.

Grupa B: Astana - APOEL 2:1, Olmpiakos - Young Boys (21:05). Poredak: 1. APOEL 9, 2. Olympiakos 7, 3. Astana 5, 4. Young Boys 4.

Grupa C: Gabala - Anderlecht 1:3, St. Etienne - Mainz (21:05). Poredak: 1. Anderlecht 11, St. Etienne 8, Mainz 5, Gabala 0.

Grupa D: Zenit - Maccabi 2:0, Dundalk - AZ (21:05). Poredak: 1. Zenit 15, 2. Dundalk 4, 3. Maccabi, 4. AZ 2.