Liga prvaka, Liverpool - Lyon
0

Anfield u strahu pred Miralemom Pjanićem

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Večeras će oči bh. i evropske publike biti usmjerene ka Anfieldu, gdje će svoj meč, u okviru Lige prvaka, odigrati domaći Liverpool i Lyon predvođen našim Miralemom Pjanićem.

Nakon tri uzastopna poraza Liverpool će učiniti sve da se vrati u formu pobjedom nad Olympiqueom iz Lyona.

Subotnji poraz od Sunderlanda najbolje je pokazao koliko klub sa Anfielda ovisi o Torresu i Gerrardu koji su utakmicu propustili zbog povreda. Večeras će Liverpool biti pojačan za Gerrarda koji se vraća u tim, dok će sjajni španski napadač propustiti i ovaj susret.

Nakon poraza od 2:0 protiv Fiorentine u posljednjem susretu Lige prvaka, nastavak takmičenja bi mogao doći u pitanje, s obzirom da bi Lyon predvođen Pjanićem Liverpoolu mogao zadati konačni udarac.

Sigurno je da Pjaniću neće biti svejedno kada istrči na Anfield, ali naš reprezentativac pun je samopouzdanja pred veliki susret, nakon sjajne predstave u Lyonovoj pobjedi na Debrecenom, kada je zabio gol iz slobodnog udarca uz dvije asistencije svojim saigračima vodeći ekipu do prvog mjesta u grupi E.

"Sretan sam što igram na najvećim svjetskim stadionima, ali kad se nađem na terenu, ponašam se kao na svakoj drugoj utakmici. Svjesni smo da smo kvalitetan tim, ali je cilj ne gubiti previše bodova, jer želimo završiti kao prvi u grupi. Znamo da je to teško ostvariti, ali ako odigramo neriješeno, imat ćemo sedam bodova. Liverpool ima odličan tim i većina igrača je dobro poznata, ali na terenu to nema mnogo značaja. Trudite se da učinite sve što možete i mi znamo da možemo dati sve od sebe protiv bilo koga da igramo", rekao je Pjanić na press konferenciji na Anfieldu.

Nakon što su obje ekipe izgubile u domaćim prvenstvima tokom vikenda, Pjanić smatra da motivacije neće nedostajati nijednom timu.

"Važno je da nedjeljnu utakmicu zaboravimo. Iako im ne ide najbolje, ne možemo zaboraviti da igramo protiv Liverpoola, koji je veliki tim. Pred nama je veliki meč i moramo biti fokusirani. Za oba tima to je važan susret", rekao je Pjanić.

Večerašnja utakmica bit će prvi zvanični susret ove dvije ekipe. Liverpool je u prethodnih 11 domaćih susreta protiv francuskih timova primio tri gola. Od toga su pobijedili čak devet puta, a jedini su poraz zabilježili od Marseillea prije dvije sezone.

Prije poraza od 2:0 protiv Fiorentine, Liverpool je imao sjajan skor protiv inostranih klubova u okviru Lige prvaka. Od 14 utakmica, pobijedili su u 12, a dvije su odigrali neriješeno.

S druge strane, Lyon nije pobijedio u posljednjih sedam utakmica protiv engleskih klubova, a od ukupno 11 odigranih pobijedio je samo u jednoj. To je bilo u meču protiv Blackburna, u okviru Kupa UEFA u sezoni 1998./1999.

U posljednjih pet gostujućih utakmica Lige prvaka, Lyon je slavio u četiri meča, postigavši ukupno 16 golova.

Poznata kladionica bet-at-home u svojoj ponudi kao favorita vidi Liverpool na čiju pobjedu kvota iznosi 1.75, na neriješen rezultat 3.40, dok je kvota za pobjedu Pjanićevog Lyona velikih 4.85.

Vjerovatni sastavi:

Liverpool: 25-Pepe Reina; 2-Glen Johnson, 23-Jamie Carragher, 5-Daniel Agger, 12-Fabio Aurelio; 15-Yossi Benayoun, 8-Steven Gerrard, 20-Javier Mascherano, 11-Albert Riera; 18-Dirk Kuyt, 9-Ryan Babel.

Lyon: 1-Hugo Lloris; 13-Anthony Reveillere, 3-Cris, 28-Jeremy Toulalan, 20-Aly Cissokho; 17-Jean Makoun, 6-Kim Kallstrom; 14-Sidney Govou, 8-Miralem Pjanic, 7-Michel Bastos; 9-Lisandro Lopez.