Igrač u fokusu zanimanja
0

Anel Hadžić: BiH mi je uvijek bila u srcu, dolazim ako dobijem poziv

Razgovarao: Edin Isanović
Anel Hadžić
Anel Hadžić
Nogometaš Anel Hadžić (22) aktuelni je član austrijskog Rieda. Već 20 godina živi u državi podno Alpa. Svojim posljednjim nastupima iskristalizirao se u igrača koji je u fokusu zanimanja medija. U jednom intervjuu izjavio je da u budućnosti želi igrati samo za BiH.

Inače, Hadžić je nosio dres mlade austrijske reprezentacije. Zahvalan je nogometaš koji može biti alternativa na nekoliko pozicija. Odlikuje ga borbenost i sjajan udarac. To dokazuje svakom novom utakmicom.

Za Sarajevo-x.com Anel je govorio o svojoj karijeri, Riedu, mladoj nacionalnoj vrsti Austrije, bh. reprezentaciji i utakmici baraža sa Portugalom.

Kako je počela Vaša karijera?

Nogometni put počeo sam graditi u jednom malom klubu, a kasnije sam preselio u Ried. Prošao sam njihovu akademiju i potpisao profesionalni ugovor. Sve je išlo korak po korak.

Koju poziciju igrate? Defanzivni vezni, ali mogu odgovoriti zadacima i na mjestu stopera.

Koliko visoko može Ried u ovoj sezoni? U prvenstvu smo trenutno šesti. No, za drugim zaostajemo dva, a za prvim šest bodova. Mislim da do kraja prvenstva možemo poboljšati plasman. Na dobro smo putu i imamo pravo na najveće ambicije. U kupu smo nedavno eliminisali Rapid iz Beča. Ried je slavio pobjedu na tom stadionu nakon šesnaest godina posta.

Vi ste postigli odlučujući pogodak?

Tako je! Igrali smo produžetke, a ja sam poentirao u 115. minuti. Bio sam presretan kada sam vidio da je lopta završila u golu. Sjećam se da je na stadionu zavladala tišina. Toliko sam bio veseo da nisam znao gdje da trčim (smijeh).

Nedavno ste izjavili da u budućnosti želite igrati samo za BiH. Komentar? Ja sam već 20 godina u Austriji, ali sam uvijek BiH smatrao svojom zemljom. Dobivao sam pozive za mladu reprezentaciju Austrije. No, kada bi se odazvao, ne bi mi se pružala prilika da igram. Šanse su se davale igračima koji su bili rezerve u matičnim klubovima, dok sam ja igrao za svoj klub. Međutim, sada kada mogu igrati za seniorski nacionalni tim moj izbor je BiH. Uostalom uvijek je tako bilo.

Imate li bh. državljanstvo?

Predao sam papire za dobivanje bh. sportskog državljanstva. Dakako, to sve sporo ide. Ipak, uskoro će se i to riješiti.

Možda Vas u budućnosti budemo gledali u dresu Zmajeva?

Ako selektor bude računao na mene, dolazim. No, sve zavisi od mojih igara, odnosno činjenice hoću li kontinuitetom forme zaslužiti poziv. Ja ću biti na raspolaganju.

Jeste li upoznati sa aktuelnom situacijom u našoj nacionalnoj vrsti?

Jesam. Znam sve do detalja i veže me dosta emotivnih trenutaka. Čitam portale, pratim dešavanja i bodrim bh. reprezentaciju. Ocjene su zaista pozitivne. No, slijedi ispit zrelosti na evropskoj pozornici.

Mislite li da možemo eliminisati Portugal u baražu i plasirati se na Euro 2012?

Svakako! Dobili smo najtežeg suparnika od svih mogućih, ali vjerujem da možemo. Pokušavam realno sagledati stvari i ja sam uvijek optimista. Portugalci se pribojavaju 'osvete' zbog toga što su nas izbacili prije dvije godine. Naposljetku, i oni su čvrsti i opasni i stoga bh. reprezentativci trebaju biti ozbiljni i oprezni.Uz malo sreće, ili samo da nemamo nesreće, možemo ih eliminisati. Zašto da ne?