Uoči utakmice polufinala
8

Andrea Pirlo: Nijemci nas se boje

FENA
Andrea Pirlo (Foto: AFP)
Andrea Pirlo (Foto: AFP)
Talijanski playmaker Andrea Pirlo (33) uvjeren je da mogu pobijediti Njemačku u polufinalu Eura, te da se Nijemci boje Azzurra.

"Nijemci su jaki na svim pozicijama, imaju puno dobrih nogometaša, ali Mesut Ozil je njihov ključni igrač. Naš vezni red je jednako dobar kao i španske reprezentacije, Nijemci znaju da im možemo stvoriti puno problema i zato nas se boje. Ekipa je motivirana kao i na SP 2006. kada smo ih dobili u polufinalu. Očekujem lijepu utakmicu i svi u ekipi vjerujemo da ih možemo pobijediti. Uostalom, došli smo osvojiti Euro. Vjerojatno će nam biti lakše zabiti Nijemcima, jer se oni, za razliku od Engleza, vole nadigravati", rekao je Pirlo.

Na novinarski upit zašto se kod izvođenja penala odlučio za tzv. "Panenku", Pirlo je rekao da mu je to došlo spontano, te da je želio time unijeti nemir kod engleskog golmana Joea Harta.

"Nisam to trenirao, to mi je došlo spontano, u trenutku. Nije mi bilo ni na kraj pameti da razmišljam o tome kako bih se osjećao da sam promašio", rekao je Pirlo.

Talijanski selektor Cesare Prandelli požalio se na činjenicu da Njemačka ima dva dana više odmora. Nijemci će imati šest dana za pripremu za polufinale Eura, a Talijani četiri.

Njemački selektor Joachim Loew, pak, smatra da to neće nimalo utjecati na spremnost Talijana.

"Nisam primijetio da su Talijani bili umorni u četvrtfinalu. Englezi su izgledali umorno i iscijeđeno. Svakom nogometašu koji se profesionalno odnosi prema svom poslu četiri dana je sasvim dovoljno da se u potpunosti oporavi i bude sto posto spreman za utakmicu", rekao je Loew.

On je posebno pohvalio Andreu Pirla.

"Nakon SP 2010. činilo se da je Pirlo u silaznoj putanji, da su najbolji dani njegove karijere iza njega. No, čovjek se preporodio, on je genijalni playmaker i njegove lopte pogađaju suparničku obranu tamo gdje je najosjetljivija. Nema ga smisla striktno pokrivati jer se on puno kreće i vraća se duboko u obranu da bi organizirao napade", rekao je njemački selektor.

Talijani su tri puta u završnicama svjetskih prvenstava pobijedili Nijemce. Na SP-u 1970. Talijani su slavili u polufinalu nakon produžetaka sa 4:3 u tzv "utakmici stoljeća", zatim u finalu SP-a 1982. s 3:1, te u polufinalu SP-a 2006. s 2:0, i to opet nakon produžetaka.

"Historijski gledajući Talijani nam nikako ne odgovaraju, ali želimo osvojiti Euro i vrijeme je da prekinemo taj crni niz", rekao je Lukas Podolski. Isto misli i selektor Joachim Loew.