Upozorenje navijačima
0

Amnesty International: Policijske snage u Ukrajini su brutalne

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Navijači koji će na Euru bodriti svoju reprezentaciju u Ukrajini u opasnosti su od brutalnosti kriminalnih policijskih snaga, upozorila je u saopštenju organizacija Amnesty International.

Nezavisna nevladina i neprofitna organizacija koja poduzima akcije u cilju zaštite i promicanja ljudskih prava (Amnesty International) izvjestila je putem saopštenja da navijačima na Euru u Ukrajini prijeti policijska brutalnosti i to na temelju policijskog izvještaja prema kojem su brutalno pretučena dvojica muškaraca u travnju ove godine u Lvivu.

"Ukrajinska vlada mora poduzeti nešto kako bi zaustavila sve više prisutni policijski kriminal" rekao je predsjednik Amnesty Internationala John Dalhuisen.

"Ukoliko to ne učini, to će samo još više potaknuti policijski kriminal, a to dovodi sve navijače Eura u opasnost od brutalnosti koja je već sada izvan kontrole".

Spomenuta dvojica muškaraca uhapšena su u Lvivu 21. aprila ove godine, te ih je policija nakon privođenja brutalno pretukla i opljačkala. Za to se nije saznalo sve dok advokati žrtava nisu dali intervju lokalnoj televiziji u kojem su otkrili cijelu istinu.

To, prema saopštenju Amnesty Internationala, nije jedini slučaj koji se unazad nekoliko mjeseci dogodio u gradovima domaćina Eura.