Nogomet
2

Američki mediji: Miralem Pjanić je bosanski Andres Iniesta

Klix.ba
Sanel Jahić, Miralem Pjanić i Andres Iniesta (Foto: AFP)
Sanel Jahić, Miralem Pjanić i Andres Iniesta (Foto: AFP)
Popularni američki portal Rant Sports opisao je bh. reprezentativca i veznjaka Rome Miralema Pjanića kao bosanskog Andresa Iniestu.

AS Roma bilježi nevjerovatnu sezonu. U devet utakmica, koliko je do sada odigrano kola u Seriji A, rimska Vučica ubilježila je isto toliko pobjeda. Posljednja je bila protiv Udinesea na stadionu Friulli.

Ovo se definitivno nije očekivalo od trenera Rudija Garcije, koji je grupu mladih i tvrdoglavih nogometaša pretvorio u velike kandidate za naslov prvaka. Za samo pet mjeseci na mjestu trenera francuski stručnjak španskog porijekla doveo je Romu na čelo tabele u velikom stilu, piše navedeni portal.

Mnogi će reći da je za ovaj Romin uspjeh uveliko zaslužan i bivši trener Luis Enrique. Ukoliko bolje pogledamo igru tima iz glavnog grada Italije, sa sigurnošću se može reći da u ovoj tvrdnji ima istine. Enrique je u Rim donio katalonsku tiki-taku, koja se itekako primijeti na terenu.

Ovaj način igre nije samo atraktivan, već i uspješan. Enriqueu su mora odati priznanje za dovođenje mladog nogometaša Miralema Pjanića, koji je u ovom timu Rome izrastao u Barceloninog Andresa Iniestu.

Ispostavlja se da je stil tiki-taka, koji je Luis Enrique implementirao prije tri godine, pretvorio Romu u poboljšanu Barcelonu, bar kada je riječ o domaćem prvenstvu.

Još uvijek je rano porediti Romin uspjeh sa uspjehom koji ima Barcelona, ali ekipa Rudija Garcije će itekako ostaviti trag na internacionalnom nivou.